Una breu història de la IA i l’educació

Els humans hem estat utilitzant màquines per augmentar les nostres capacitats durant molt de temps, així que és natural que hàgim arribat a un punt en què estem buscant replicar els nostres processos cognitius en algunes d’aquestes màquines. Aquí teniu una breu història de la intel·ligència artificial. Si cerqueu els esdeveniments en línia, trobareu que cada resultat proporciona una llista lleugerament diferent d’esdeveniments clau. Aquests són alguns que he cridat per als nostres propòsits com a professionals de l’aprenentatge. Història de la IA i l’educació.

1763

El matemàtic Thomas Bayes desenvolupa la inferència bayesiana, una tècnica de presa de decisions que s’adopta per ensenyar a les màquines (i a les persones) com prendre decisions mitjançant el reconeixement de patrons i les prediccions basades en la probabilitat.

1837

Charles Babbage inventa “el motor analític”, una màquina dissenyada per realitzar càlculs matemàtics. La màquina requereix instruccions (un programa) per dur a terme aquesta tasca. La seva companya Ada Lovelace escriu el primer programa per treballar en el seu prototip. Molts historiadors consideren que Babbage va ser l’inventor del que més tard s’anomenaria l’ordinador, i Lovelace el primer programador.

1898

L’inventor i enginyer elèctric Nikola Tesla suggereix que podria ser possible construir una màquina que funcioni mitjançant un programa, utilitzant una “ment prestada” i una comunicació sense fils.

1939

Westinghouse presenta Elektro, el primer robot. Aquesta màquina pot donar una resposta gravada a un nombre limitat de preguntes, caminar, fumar una cigarreta i volar globus. L’acompanya el seu gos robòtic, Sparko. La màquina és una curiositat entretinguda, i no un intent seriós d’intel·ligència artificial, però crida l’atenció sobre el potencial del que finalment es coneixeria com a robòtica.

1943

Warren S. McCulloch i Walter Pitts suggereixen que la construcció d’una xarxa de neurones artificials podria crear una màquina que pogués pensar, utilitzant el sistema d’encesa o apagat de les neurones (després codi binari).

1950

Amb la seva famosa frase inicial, “Propose la pregunta:” Les màquines poden pensar?” Alan Turing prediu que les màquines algun dia podrien imitar les funcions cognitives dels humans. Proposa una prova per identificar aquest fenomen, que més tard es coneix com a Test de Turing. Tot i que la prova esquiva completament la definició d’intel·ligència, Turing proposa que, sempre que puguem estar convençuts que ens estem comunicant amb una persona, podem considerar que aquesta màquina és “intel·ligent”.

1955

John McCarthy encunya el terme intel·ligència artificial en una conferència convocada al Dartmouth College, a Hanover, New Hampshire. La conferència és una de les primeres vegades que els estudiosos de la informàtica contemplen l’ús del llenguatge humà per programar ordinadors; l’ús de xarxes neuronals per simular el processament del pensament humà en ordinadors; aprenentatge automàtic, una “màquina realment intel·ligent que durà a terme activitats que es poden descriure millor com a superació personal”; la capacitat d’un ordinador per formar conclusions abstractes i un “pensament ordenat”; i creativitat. Tot i que l’ambiciosa conferència no aconsegueix tot el que es va proposar, estableix el pla de progrés en IA i aprenentatge automàtic des d’aquest moment fins a l’actualitat.

1997

El “superordinador” d’IBM, Deep Blue, es converteix en el primer ordinador a vèncer un campió d’escacs humà en un partit contra el gran mestre Garry Kasparov. Molts dubten que una màquina realment hauria pogut funcionar tan bé i acusen IBM d’enganyar. L’ordinador és “massa humà” per ser creïble.

2011

IBM Watson derrota els millors jugadors humans al popular programa de televisió Jeopardy! Tot i que és un assoliment impressionant, la victòria no és tan “intel·ligent” com sembla. Watson està executant un programa senzill que cerca una base de dades i proporciona una resposta més ràpid que els competidors humans. Tanmateix, és una de les primeres vegades que un ordinador és capaç d’entendre i respondre a la parla humana, obrint el camí per a molts usos del processament del llenguatge natural en aplicacions futures.

2014

“Eugene Goostman”, un programa informàtic conegut com a chatbot, sembla haver enganyat prou jutges per ser la primera IA a passar la prova de Turing. Un escrutini posterior mostra que, tot i que l’actuació del programa és interessant, només enganya un terç dels jutges i evita respondre algunes de les preguntes de la prova, invalidant el resultat.

2016

Rússia implementa IA per influir amb èxit en les eleccions presidencials dels Estats Units utilitzant robots per publicar comentaris a les xarxes socials dissenyats per enganyar els votants i suprimir l’activitat de vot de determinats tipus de persones. No és ni la primera ni l’última vegada que Rússia i altres actors influeixen amb èxit en el resultat d’unes eleccions.

2017

AlphaGo de DeepMind remata una sèrie de victòries contra humans en el que es considera el joc més complex del món, Go. En un partit de tres partits, la màquina derrota al campió del món Ke Jie, que comenta: “Vaig pensar que estava molt a prop de guanyar el partit a la meitat del partit, però potser no era el que pensava AlphaGo”.

Llegit a:

Global Science Research Journals