Resiliència digital: aprofitar el poder del col·lectiu per preservar la llengua. Una història d’èxit per al català

El creixement generalitzat de la intel·ligència artificial (IA) ha fet que les tecnologies de la llengua siguin més accessibles que mai i ha portat aquesta tecnologia a la nostra vida diària. Tanmateix, el desenvolupament accelerat de la tecnologia lingüística comporta intrínsecament un biaix cap a una perspectiva anglocèntrica i eurocèntrica, que té com a resultat una representació i un reconeixement limitats de les llengües minoritzades. És ben sabut que la presència d’una llengua en línia en garanteix la supervivència. En aquest article explorem la història d’èxit del català, una llengua minoritzada amb una comunitat activa en línia, que ha establert les bases per al desenvolupament de les tecnologies de la llengua. La història d’èxit de la comunitat catalanoparlant demostra que les comunitats poden tenir un paper important en la supervivència i en l’evolució de les llengües minoritzades en l’era digital.

Biografia de l’autora

Ona de Gibert Bonet, Universitat d’Hèlsinki

Ona de Gibert és estudiant de doctorat en Traducció Automàtica a la Universitat d’Hèlsinki, on contribueix al desenvolupament de tecnologies del llenguatge per a llengües amb pocs recursos. Graduada en Llengües i Literatures Modernes per la Universitat de Barcelona (2016), va obtenir un màster en Anàlisi i Processament del Llenguatge per la Universitat del País Basc – Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV-EHU) (2018).

El seu principal camp de treball gira entorn de la traducció automàtica, des de la seva implementació pràctica a l’empresa fins a la recerca de nous mètodes en la seva posició actual. També es dedica a la divulgació i l’activisme científics per a la preservació de les llengües minoritzades en l’era digital. Ha treballat en el projecte AINA, en l’àmbit estatal, i en el projecte Big Science, en l’àmbit internacional.

Twitter

LinkedIn

ORCID

Enllaç al document:

de Gibert Bonet , O. (2023). Resiliència digital: aprofitar el poder del col·lectiu per preservar la llengua. Una història d’èxit per al català. Terminàlia, (27). https://doi.org/10.2436/20.2503.01.191