La startup catalana Dattium crea un sistema basat en intel·ligència artificial per estalviar fins a un 10% d’energia a la indústria

Un conjunt d’algoritmes interpreta en temps real la informació que detecten els sensors instal·lats a la fàbrica per localitzar precoçment errors a la maquinària, conèixer la vida útil restant dels seus components o determinar la causa d’una anomalia. Dattium: IA per estalviar energia.

La startup catalana Dattium (Sant Cugat del Vallès, Vallès Occidental) ha creat un sistema basat en intel·ligència artificial per estalviar fins a un 10% d’energia a la indústria siderúrgica. La tecnologia utilitza un conjunt d’algoritmes per analitzar en temps real diversos paràmetres de producció i transformar aquestes dades en informació per tal de prendre decisions que ajudin a millorar l’eficiència de les empreses industrials del sector siderúrgic.

Dattium ha participat en la IX edició del programa d’acceleració Empenta impulsat per ACCIÓ –l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Treball–, conjuntament amb CreapolisEsade i l’Ajuntament de Sant Cugat, amb l’objectiu d’accelerar el creixement d’empreses que es troben en fases inicials per tal que els seus productes arribin al mercat i trobin finançament.

Dattium: IA per estalviar energia

El sistema creat per la startup catalana, spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), es basa en un conjunt de sensors que s’instal·len a la maquinària de la planta de producció d’una empresa per recollir en temps real diversos paràmetres relacionats amb el seu funcionament. Els algoritmes desenvolupats per Dattium analitzen aquesta informació i són capaços de localitzar precoçment errors a la maquinària, conèixer la vida útil restant dels seus components o determinar la causa d’una anomalia, per exemple.

D’aquesta manera, la tecnologia facilita la presa de decisions i permet millorar l’eficiència de les instal·lacions industrials siderúrgiques, fet que es tradueix en un estalvi energètic i la reducció d’emissió de CO2. Segons el cofundador i CCO de Dattium, Daniel Zurita, “en el cas d’una acereria, per exemple, una reducció del 5% de l’energia pot arribar a suposar estalviar-se el consum energètic de gairebé 5.000 habitatges en un any i la reducció de l’emissió de 4.750 tones de CO2“. Per Zurita, “som pioners a adaptar les tècniques de la intel·ligència artificial per a la problemàtica específica de la indústria, adaptant la tecnologia a cada instal·lació i establint una relació directa entre les dades i la intel·ligència artificial“.

Per la seva banda, Maria Quiles, cofundadora i COO de Dattium, ressalta que els seus serveis conjuguen amb la situació provocada per la pandèmia de la COVID-19. “S’ha fet evident la necessitat d’una digitalització forçosa de totes les empreses, que saben que han de fer el pas al món virtual, però sovint els costa treure valor de les dades que n’obtenen“.

La idea de la startup va néixer d’una línia d’investigació de la Universitat Politècnica de Catalunya, que el 2013 va començar a fer recerca sobre les aplicacions de la intel·ligència artificial a la indústria conjuntament amb IThinkUPC. Actualment, l’empresa compta amb un equip de 5 persones amb la previsió d’augmentar la plantilla un 50% de cara l’any vinent. Les seves solucions es troben actives en 7 instal·lacions industrials de Catalunya i Cantàbria, i aquest 2021 ha signat dos projectes de monitoratge intel·ligent amb el grup empresarial Tubos Reunidos per a les seves plantes al País Basc.

Dattium: IA per estalviar energia