Com pot la IA ajudar que tots els estudiants estiguin en igualtat de condicions?

Certament, en educació, l’ús de la IA beneficia els estudiants amb discapacitat en múltiples àrees. La IA es pot utilitzar per analitzar els punts forts i febles dels estudiants i suggerir recursos i activitats específiques per a les necessitats individuals dels estudiants. Ens pot ajudar a identificar els alumnes que poden estar en risc de quedar-se enrere per poder intervenir més aviat i millorar la probabilitat que l’alumne tingui un resultat educatiu positiu.

Tot i que el terme ‘intel·ligència artificial’ (IA) es pot esgotar en la seva quantitat de mencions, la comunitat UNM tot just comença a explorar aquesta frase impactant.

Una de les moltes raons per les quals potser no voleu cancel·lar el concepte és perquè algun dia pot ser parcialment responsable dels vostres fills.

No es pot escriure educació sense ‘IA’

La professora d’alfabetització Mary Rice de la Facultat d’Educació i Ciències Humanes (COEHS) està explorant el paper de la IA i l’educació. Des dels futurs professors fins als actuals educadors i estudiants de totes les edats, és una connexió que val la pena entendre.

Encara no sé totes les respostes. Crec que el lloc on ens hauríem de centrar és pensar en com ajudar els professors i els estudiant a aprendre què poden fer i què no poden fer aquest tipus d’eines pel que fa a la procedència de la informació i com funciona i les coses – desprès poden decidir”, va dir Rice.

L’estudiant de doctorat Jegason Phosphorus Diviant i el candidat a doctorat Lou Ellis Brassington formen part d’aquesta àrea d’estudi prudentment optimista al costat del Rice.

Crec que és essencial que considerem quines poden ser les edats adequades per incorporar la IA generativa a les nostres estratègies educatives”, va dir Diviant. “Hem de considerar si el seu ús és adequat per al desenvolupament i si s’alinea amb els estàndards del currículum i els objectius d’aprenentatge de la classe. Hem d’ensenyar als estudiants a avaluar críticament els resultats generats per la IA i ajudar-los a reforçar les seves habilitats digitals, informatives i d’alfabetització mediàtica”.

La IA beneficia els estudiants amb discapacitat

Rice aborda els potencials positius de la IA a l’aula amb el que ella denomina “tecno-escepticisme”.

Crec que sempre és bo ser crític amb qualsevol tipus de tecnologia que la gent utilitzi, especialment el que demanem als joves que facin servir. Sovint, els professors només reben l’ordre d’agafar una eina i utilitzar-la amb els nens. En lloc de dir “bona sort”, crec que hauríem de fer preguntes importants sobre el que realment obtindran els nens”, va dir Rice.

Les preguntes que ha fet fins ara se centren en dos àmbits clau. El primer, tal com es publica a Computer in the Schools, és com la IA pot ajudar els nens amb discapacitat. Millor encara, com pot la IA ajudar que tots els nens estiguin en igualtat de condicions, independentment de quina sigui la seva escola o quin finançament rep?

Hauríem de parlar una mica de tota la noció d’identificació amb la discapacitat perquè algunes persones se senten diferents”, va dir Rice. “De vegades, utilitzar aquest terme és l’única manera d’accedir als serveis, així que això seria important, però també hi ha una idea de com és que no només fem una societat accessible? Com és que hem de tenir una societat en què algunes persones es classifiquen en capacitats i d’altres no?

Tot i que la definició de discapacitat sovint és controvertida, es va centrar en diversos angles a l’hora d’analitzar l’ús de la IA. Això incloïa casos de trastorn de l’espectre de l’autisme, dislèxia, discapacitat intel·lectual, discapacitat lingüística i d’aprenentatge.

La meva investigació ha indicat que els estudiants amb discapacitat certament es beneficien de l’ús de la IA en múltiples àrees. Crec que, amb orientació i molts tallers de desenvolupament professional, la planificació de lliçons per a estudiants amb discapacitat, estudiants dotats i estudiants en general es pot adaptar per millorar l’experiència acadèmica de totes les aules de tots els nivells”, va dir Brassington.

La IA es pot utilitzar per analitzar els punts forts i febles dels estudiants i suggerir recursos i activitats específiques per a les necessitats individuals dels estudiants. Ens pot ajudar a identificar els alumnes que poden estar en risc de quedar-se enrere per poder intervenir més aviat i millorar la probabilitat que l’alumne tingui un resultat educatiu positiu. La IA pot automatitzar la qualificació i la retroalimentació, cosa que podria permetre als professors més temps per dedicar-los als estudiants”.

Jegason Phosphorus Diviant, estudiant de doctorat

Diviant destaca més enllà de l’abast de la planificació de lliçons de nínxol, hi ha tecnologies addicionals i concretes que es poden assignat per ajudar els estudiants que necessiten aquest impuls addicional.

Les tecnologies d’IA poden oferir suport de parla i llenguatge, suport visual i auditiu, i millorar tecnologies d’assistència com ara lectors de pantalla i tecnologies de reconeixement de veu”, va dir.

La IA, subratlla Rice, garanteix realment que els estudiants tinguin un aprenentatge real i imparcial i una accessibilitat empoderada, cosa que podria promoure una aula més unificada.

“En lloc de centrar-nos en situacions educatives sobre allò que la gent no pot fer o aconseguir que els nens facin les coses més difícils de la manera més difícil possible, per què no estem pensant en com reposicionar-les de manera que els ajudin a ser òptims, a tenir èxit? Gastem diners en aquest tipus de coses”, va dir.

El donar i rebre del grans models de llenguatge

Els grans models de llenguatge (LLM), com el famós ChatGPT, es construeixen al voltant d’un llenguatge raspat de l’escriptura i la comunicació humanes existents.

La IA generativa es pot utilitzar per a estratègies d’aprenentatge personalitzades. Els LLM poden adaptar el contingut per satisfer les necessitats d’una persona, adaptant-se al seu ritme i estil d’aprenentatge. Pot ser que pugui ajudar els estudiants a desenvolupar habilitats socials i de comunicació”, va dir Diviant. “Crec que cada gran model de llenguatge té les seves pròpies fortaleses i limitacions úniques i, depenent de quins són els nostres objectius, alguns LLM poden ser més adequats per a una tasca determinada que d’altres. És vital que ens preguntem si l’ús d’un LLM millorarà el nostre aprenentatge i la nostra productivitat o podria interferir amb qualsevol d’ells”.

Tot i que hi ha arguments que ChatGPT podria igualar la mort de llocs de treball, l’aprenentatge dedicat i la creativitat, se sap que els LLM com ChatGPT provenen directament de nosaltres i de les nostres pròpies aportacions. S’adapten a les nostres preguntes, als nostres biaixos, per tant, la singularitat no està en el vacuum.

Tot i que estem en les primeres etapes del desenvolupament de la IA, tinc una perspectiva força positiva sobre les beneficis de ChatGPT, Bard, Gemini, etc. Crec que els educadors, si s’informa a través de tallers de desenvolupament professional, poden trobar moltes maneres de millorar l’escriptura, investigació i creativitat a l’aula mitjançant plans de lliçons dissenyats al voltant de l’implementació de la IA com a eina i complement del contingut del currículum”, va dir Brassington.

“Algunes escoles de la ciutat de Nova York van prohibit totalment la IA generativa al principi, cosa que no sé si és una política pràctica. Quan ho prohibeixes, els professors no poden tenir accés al desenvolupament professional al respecte”, va dir Rice. “El que haurien d’haver fet és començar fent més preguntes. A qui afecta això? Quin tipus de coses hem de fer? Ara tenim una mica de bogeria del panorama polític”.

Construir docents, no substituir-los

Més enllà dels exemples d’estudiants, altres aplicacions d’IA poden complementar el treball del professor per a tasques com l’avaluació i la qualificació. Això no és un reemplaçament, però, sinó més aviat una manera de personalitzar-se més amb els punts forts i febles del estudiants.

Els educadors han de fer els deures i estar ben vesats en els efectes negatius i positius de la IA de manera que, quan planifiquen les lliçons, puguin assegurar-se que la IA s’utilitza de manera productiva i afirmativa a les seves aules. Com amb qualsevol protocol a l’aula, el professor ha d’implementar la recerca i la pràctica de contingut amb cura i criteri”, va dir Brassington.

Això és una cosa que Diviant diu que va experimentar de primera mà.

Vaig ser assistent de postgrau per a una classe d’aquest semestre que va trigar entre 10 i 12 hores a la setmana per avaluar les tasques. He estat pensant en quant més significatiu hauria estat si hagués pogut organitzar més sessions de revisió i tingués temps per a més reunions individuals amb els estudiants que tenien més problemes”, va dir. “Crec que mots professors agrairien l’oportunitat de tenir més temps per interactuar personalment amb els estudiants i la IA pot ajudar a aconseguir-ho”.

Diviant també creu que la intel·ligència artificial té ús per a nens de totes les edats. Mentre el seu fill de 6 anys experimentava com la IA podia generar noves històries i art creatiu, i s’utilitzava per identificar i descriure la flora i la fauna durant els seus passejos per la natura junts, Diviant va poder utilitzar la IA generativa per conversar amb el manuscrit de la seva tesi i les sessions de defensa de la tesi simulades amb jocs de rols a partir dels rols d’un estudiant i d’un membre virtual del comitè de tesi.

La meva experiència amb l’IA generativa ha estat aclaparadorament positiva, atractiva i gratificant. Pot ser una eina excel·lent per a la pluja d’idees, el joc de rols, la tutoria, l’aprenentatge interactiu, la planificació, la investigació, la reflexió i la retroalimentació. Crec que per als grups d’edat més joves, es pot utilitzar per millorar la creativitat i permetre que la imaginació dels estudiants prosperi”, va dir Diviant.

Llegit a:

The University of New Mexico