ChatGPT: la tecnologia d’Intel·ligència Artificial que està revolucionant l’ensenyament

A mesura que els xatbots impulsats per la Intel·ligència Artificial (IA) s’apropen al sector educatiu, els docents s’animen a tenir un paper actiu en provar i utilitzar aquestes eines d’avantguarda per mantenir un avantatge competitiu en la seva professió. ChatGPT revoluciona l’ensenyament.

ChatGPT (i tecnologia similar) forma part d’una nova onada d’IA que pot generar respostes molt cohesionades i semblants a les persones a preguntes i sol·licituds. ChatGPT continua sent criticat per les preocupacions sobre l’aprenentatge dels estudiants i el potencial de plagi.

L’expert internacional en Intel·ligència Artificial (IA) i educació, el professor d’UniSA George Siemens, diu que la intel·ligència artificial generativa crearà oportunitats per als professors.

Els xatbots, com ara ChatGPT, són innovacions que han arribat per quedar-se. Però en lloc d’evitar-los o prohibir-los és molt més beneficiós que els professors els explorin i experimentin per tenir una millor idea del que és possible”, diu el professor George Siemens.

Per exemple, si demaneu a ChatGPT que elabori un pla de lliçons de mostra per a l’àlgebra de 5è grau, la plataforma crea un conjunt d’objectius, qualsevol material que necessiteu, a més d’una sèrie d’activitats adequades per als estudiants d’aquest nivell de matemàtiques. O si esteu ensenyant programació, ChatGPT pot crear i depurar codi”.

Si sou professor, podeu veure com aquesta eina us pot ajudar a planificar, genera idees i organitzar les vostres lliçons setmanals. És important destacar que us allibera temps per connectar i relacionar-vos amb els vostres estudiants perquè pugueu crear oportunitats d’aprenentatge més personals i significatives”.

L’ensenyament està canviant ràpidament. Adoptant les noves tecnologies i aprenent com la IA pot complementar l’ensenyament, podem preparar els estudiants per a un futur on puguin competir amb els millors i els més brillants”.

A mesura que les innovacions docents creixen en sofisticació i complexitat, el professor Siemens diu que serà vital que els models d’avaluació i d’ensenyament es mantinguin al dia.

Els models d’avaluació existents que només posen a prova el producte, però no el procés d’aprenentatge, no aniran bé en un futur amb forma d’IA”, diu el professor Siemens.

Ja sabem que gestionar la IA per a tasques fora de classe podria ser un repte, però potser és indicatiu de la necessitat de canviar els models d’avaluació tradicionals perquè s’ajustin millor a les necessitats d’aprenentatge modernes?

El professor Siemens diu que la IA pot ajudar a reduir l’administració dels professors, augmentar les experiències d’aprenentatge personalitzades per als estudiants i fomentar l’aplicació del coneixement al món real. Però per fer-ho, el sector educatiu ha d’estar obert al canvi.

Estem a la cúspide d’una explosió massiva d’innovació i creativitat en el sector de l’educació i la intel·ligència artificial està al centre”, diu el professor Siemens.

Els professors han de començar a connectar amb els seus companys sobre l’impacte de la IA en el seu ensenyament; les escoles hauran d’assessorar els pares sobre com utilitzen la IA a l’aula; els equips de direcció escolar han de considerar les opcions futures de desenvolupament professional del seu personal; i els departaments d’educació estatals i nacionals haurien d’avaluar activament com la IA afectarà les polítiques, les necessitats tecnològiques i el suport dels professors”.

La intel·ligència artificial presenta una nova tecnologia tremenda que obre una oportunitat totalment nova per a la generació de coneixement i la creació d’idees per millorar les pràctiques docents”.

Aquesta convergència dels humans i la IA que treballen junts és el futur. Començar ara garantirà que els professors i els estudiants tinguin la familiaritat que necessiten per sobresortir en aquest nou espai”.

Llegit a:

Centre for Change and Complexity in Learning

ChatGPT revoluciona l’ensenyament