“Una lectura imprescindible per a qualsevol persona que desitgi entendre la revolució que representa la IA”

La intel·ligència artificial explicada als humans, de Jordi Torres, és una lectura imprescindible per a qualsevol persona que desitgi entendre la revolució que representa la IA (del pròleg de Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Center).

La IA explicada als humans

La humanitat hi ha fantasiejat des de fa segles: l’ha imaginada, l’ha somiada i l’ha inventada mil vegades. Ara, tot indica que ens trobem a la frontera de la propera gran revolució de la humanitat, una que a molts ens ha agafat de sorpresa i la qual observem amb admiració i por a parts iguals.

La intel·ligència artificial està canviant el món a una velocitat sense precedents, i es fa més necessari que mai comprendre què és, d’on ha sorgit i cap a on ens portarà. Solucionarà problemes que a la humanitat li costaria segles resoldre? Ens facilitarà la feina o ens deixarà sense ella? Què pot fer la IA per nosaltres i en contra nostra?

En aquest llibre el lector trobarà una explicació precisa i accessible, pensada per a un lector sense coneixements tècnics previs, sobre el funcionament i l’impacte de la IA. Aquesta mena de biografia de la intel·ligència artificial, des dels seus orígens fins avui, ens convida a fer una reflexió informada i conscient sobre el nou paradigma en el qual ens trobem, una aventura coevolutiva en què humans i màquines ens hem embarcat (i per a la qual no hi ha marxa enrere). Sobretot, ens urgeix a fer-la com més aviat millor, ja que, aquesta vegada, les màquines no esperaran l’ésser humà.

Entendre els potencials riscos i desafiaments associats a la IA, així com també les seves possibilitats i avantatges, ens permetrà formar-nos la nostra pròpia opinió i disposar de les eines necessàries per participar en aquesta inquietant, prometedora i gairebé misteriosa revolució. Potser, la més gran de la història de la humanitat.

Jordi Torres

Jordi Torres és catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Té una llarga trajectòria acadèmica en docència, gestió, transferència de tecnologia i recerca, i és autor i coautor de més de 200 publicacions d’investigació, així com de llibres sobre computació d’alt rendiment (HPC) i intel·ligència artificial (IA). El 2005 es va unir al Barcelona Supercomputing Center (BSC) com a part de l’equip fundador i mànager de Recerca al departament de Computer Science.

La seva experiència i capacitat pedagògica l’ha dut a ocupar també el càrrec d’assessor en HPC i IA al departament de Direcció del BSC, amb la missió d’enfortir la comunicació i divulgació de la recerca i innovació que es duu a terme al centre. Ha participat en conferències i projectes que aborden els punts de trobada entre la cultura contemporània i la investigació en supercomputació i IA. Durant el 2022 i el 2023 va conduir la secció “IA de la mà del BSC” al programa de ràdio Avui sortim.

Índex

1. Està la IA desplaçant l’ésser humà?

2. Com es va crear la primera IA?

3. Com una IA va començar a aprendre dels humans?

4. Com una IA va aconseguir aprendre per si mateixa?

5. Com una IA ha aconseguit ser creativa?

6. Podrà una IA arribar a pensar?

7. Ens ha de preocupar l’impacte de la IA actual?