Preguntes rellevants sobre la intel·ligència artificial i els robots

Intel·ligència Artificial: preguntes freqüents: veiem algunes de les preguntes i respostes més freqüents sobre la Intel·ligència Artificial (IA).

Moltes de les preguntes són sobre el futur, que pot ser difícil de predir. I, per tant, les respostes no són definitives.

Què és la Intel·ligència Artificial (IA)?

Hi moltes versions de la definició d’IA. Aquesta ve de Minsky y McCarthy: “La intel·ligència artificial és la ciència d’aconseguir que les màquines realitzin tasques que requeririen intel·ligència si un humà realizés les mateixes tasques”. L’àrea de la IA que es mostra als mitjans és el que s’anomena aprenentatge automàtic (Machine Learning).

Què és l’aprenentatge automàtic – Machine Learning (ML)?

L’aprenentatge automàtic és el camp de la IA que crida gairebé tota l’atenció dels mitjans de comunicació i de la investigació. ML tracta d’utilitzar dades en formes d’imatges, senyals elèctrics, etc., per aprendre. Així, de la mateixa manera que un nen aprèn veient moltes coses diferents, de la mateixa manera podem mostrar moltes imatges de coses a un sistema de ML i deixa que aprengui quines són les diferents coses.

Dins de ML, hi ha categories com les xarxes neuronals artificials, també conegudes com a aprenentatge profund (Deep Learning) i aprenentatge per reforç (Reinforcement Learning), on un agent físic (per exemple, un robot) aprèn un comportament basat en la interacció física amb el seu entorn. Igual que un nen aprèn a caminar intentant-ho una i alta vegada.

Quines possibilitat té la IA?

La raó per al qual sentim tant parlar de la IA és, en part, que podem resoldre alguns problemes tecnològics que no hem pogut fer abans, i que ofereix noves oportunitats en molts àmbits. Per exemple, en la classificació de residus i la identificació del càncer a les mamografies.

Quins són els grans reptes de la IA?

Tal com està avui, els reptes més grans són que no podem explicar per què un sistema d’IA fa com fa. No podem preguntar a l’ordinador: “Per què creus que aquesta imatge mostra un gos i no un gat?” O dit d’una altra manera: quina diferència hi ha entre un gos i un gat?

La IA pot ser ètica?

Amb aquest enfocament de l’ètica en la IA, cal que hi hagi més investigadors en ciències socials (filòsofs, etc.) implicats en la IA, per tal que l’ús es pugui – en major o menor grau – regular. Es diu popularment que la IA és tan ètica com els que la desenvolupen. El que importa és el seu ús i no la tecnologia en si.

La IA pot dominar el món?

Avui ja veiem l’ús de la IA en coses quotidianes força habituals, com ara els nostres telèfons i cotxes que tenen reconeixement de veu. No sempre pensem que és la tecnologia que hi ha al darrere. També ho veiem a les botigues en línia i als serveis de streaming on se’ns proposa comprar certes coses i veure una determinada pel·lícula en funció del nostre comportament passat a Internet. Però la IA no s’apoderarà del món, com hem vist en diverses pel·lícules de ciència ficció.

La IA pot aprendre?

Segons el que veiem dins de ML, el procés d’aprenentatge és molt semblant al que passa un nen. Mostrem repetidament un escenari per al sistema i com més vegades el sistema vegi una cosa, millor pot arribar a resoldre determinades tasques. Tal com es veu el món de la investigació actual, ens costa dir exactament què han après els sistemes d’IA, i aquesta és una de les grans preguntes que cal respondre durant la propera dècada.

Es pot piratejar la IA?

Sí. En resum, tot es pot piratejar. Només es tracta de poder l’ordinador.

La IA es farà càrrec de la nostra feina?

En el futur, la intel·ligència artificial probablement farà que una sèrie de llocs de treball siguin redundants. Però, com hem vist amb desenvolupaments tecnològics molt diferents, com ara els robots, les noves tecnologies creen nous tipus de llocs de treball.

L’any 2008 mai hauríem esperat que es pogués tenir una feina on s’hagués de tractar amb les xarxes socials. No volem predir quins nous tipus de llocs de treball vindran, però avui ja hi ha sistemes que ajuden, per exemple, els advocats a llegir casos per determinar precedents. També s’està fent un treball intens en sistemes que poden ajudar els metges a localitzar nòduls cancerosos.

Tot es tracta de com ho mirem. Podem témer que la IA i els robots es facin càrrec de la nostra feina. O podem veure les oportunitats que crea, és a dir, que podem aconseguir una feina més segura i millor.

Probablement veurem la tecnologia en molts més aspectes de la nostra vida diària que avui. Però fins a quin punt, encara és difícil de predir.

Intel·ligència Artificial – Preguntes freqüents