6 raons per les quals hem d’ensenyar IA als nostres fills ara

La Intel·ligència Artificial (IA) està impulsant la quarta revolució industrial amb un gran potencial. Ensenyar als nens sobre la IA fomentarà la utilització de la IA, crearà solucions innovadores als problemes del món real, facilitarà el creixement econòmic, garantirà llocs de treball futurs i fomentarà la inclusió. Ensenyar IA als nostres fills.

La població jove d’aquesta època és la primera a créixer en un món que actualment està modelat per la Intel·ligència Artificial que s’ha convertir en una part important de la vida quotidiana. Les aplicacions de reproducció en temps real com YouTube i Netflix ofereixen recomanacions instantànies sobre què veure en funció de l’historial de visualitzacions. Plataformes de comerç electrònic com Amazon i Alibaba suggereixen què comprar en funció del comportament de compra anterior. Altres exemples d’IA inclouen els suggeriments del motor de cerca de Google, el reconeixement de veu de Siri, els assistents virtuals de Stallion AI i els cotxes autònoms de Tesla.

El món interactua constantment amb la intel·ligència artificial. La intel·ligència artificial, però, pot ser un concepte difícil d’entendre perquè realment no existeix en les formes que es veuen als mitjans populars, per exemple, com a robots semblants als humans. Això es deu al fet que la IA s’ha dissenyat de manera que funcioni harmònicament amb altres tecnologies. Funcionant en silenci en el fons de les operacions humanes diàries, la majoria de la gent no veu la IA tal com és.

Per garantir que els nens i les seves famílies puguin entendre la IA i veure-la com l’eina útil que pot ser, els esforços s’han de centrar a aclarir idees errònies sobre la IA. L’impuls cap a un futur impulsat per la IA implicarà que els educadors estiren el teló de la IA i aixequen una generació d’estudiants que entenguin correctament què és la IA, com es diferencia d’altres tipus de tecnologia i, sobretot, la gran influència que la IA té a les seves vides.

Amb el treball que estem fent a IIA.cat, volem que tots els nens i nenes estiguin entusiasmats amb com la IA i l’aprenentatge automàtic poden potenciar les seves idees i projectes innovadors per canviar el món que els envolta i formar part de l’economia del futur.

Ensenyar IA als nostres fills

Les següents són sis raons clau per les quals hauríem d’ensenyar IA als nostres fills ara:

#1 Fomentar la utilització de la Intel·ligència Artificial (IA)

Tot i viure en un món impulsar per la IA, la majoria dels nens i adults no tenen una comprensió bàsica del que és la IA. Allò on hi ha llacunes en el coneixement d’una matèria, la desconfiança es pot instal·lar fàcilment. Aquesta desconfiança pot conduir a la infrautilització d’una tecnologia que en un futur proper podria controlar el mercat laboral i aportar un enorme benefici econòmic. Només comprenent la totalitat del que és la IA és que els nens poden entendre que el futur de la IA està a les seves mans per garantir l’ús responsable de la IA. Hi ha plataformes educatives que ensenyen als nens i adolescents a crear i entrenar models d’aprenentatge automàtic per reconèixer imatges, so, text i números sense requerir habilitats de programació informàtica.

#2 Resolució de problemes del món real

La IA és, en el seu nucli, un intent de replicar aspectes de la intel·ligència humana per trobar maneres automatitzades de resoldre problemes de manera més eficient. En l’aprenentatge de la IA, els nens i els adolescents no aprendran conceptes d’IA de manera aïllada, sinó amb l’objectiu d’aplicar el coneixement per resoldre problemes del món real. Des de les dades d’entrenament fins als algorismes desenvolupats, cada etapa del procés d’aprenentatge està orientada a animar els nens a explorar maneres innovadores d’aplicar la IA. Per exemple, Fugen.AI té un projecte que se centra en la situació actualitzada del Coronavirus i encarrega als estudiants el desenvolupament d’un model d’aprenentatge automàtic que pugui diferenciar diferents classes de radiografies de tòrax i TC pulmonars per diagnosticar i classificar pacients amb Covid-19.

#3 Generar propietat intel·lectual

És fascinant observar que, segons un informe de la World Intellectual Property Organisation de les Nacions Unides, s’han presentat més de 300.000 patents d’IA. Gegants com IBM, Microsoft i Toshiba tenen més de 5.900, 5.200 i 5.100 carteres respectivament. Només el 2017, IBM va adquirir 1.400 patents d’IA. Amazon, Cisco i Google es troben entre altres empreses que creen les seves carteres de patents d’IA. El futur és la IA, i el món de la tecnologia i la inversió se n’adona. En oferir als nens l’oportunitat d’aprendre sobre la IA, se’ls obre la porta a la creació dels seus propis projectes d’IA – que potencialment podrien ser patentats. Les seves patents podrien valer milions de dòlars en el futur. Què passa si els nens i els adolescents poden treballar en una plataforma educativa d’IA i tenir l’oportunitat no només de construir els seus sistemes d’IA, sinó també de registrar les seves propietats intel·lectuals perquè puguin encarrilar la seva futura riquesa fins i tot abans d’entrar a la universitat?

#4 Facilitar el creixement econòmic

La revolució de la IA en curs és el principal motor de la quarta revolució industrial i representa un canvi important per a l’economia global. Segons un informe de PwC, la IA podria aportar fins a 15,7 bilions de dòlars a l’economia global el 2030. També s’estima que els mercats en línia que utilitzen solucions d’IA a tot Àfrica, per exemple, podrien crear uns 3 milions de llocs de treball el 2025 millorant cadenes de subministrament que poden desbloquejar la demanda en ubicacions remotes. També ho faria fent que els actius siguin més productius. La IA podria ser un motor econòmic important, especialment al món en desenvolupament, i animar la ment dels nens al potencial econòmic de la IA és una raó fonamental per justificar la introducció de la IA als nens.

#5 Treballs futurs segurs

PwC informa que el 30% dels llocs de treball podrien estar en risc d’automatització a mitjans de la dècada e 2030. Això és només una dècada abans que els preescolars actuals entrin al mercat laboral. Sens dubte, la dinàmica de la força de treball serà diferent de la que és avui. Com de diferent seria és més difícil de dir. Tanmateix, encara seran requerides les mateixes habilitats, com ara el pensament crític, necessàries per sobreviure al mercat actual. Després d’haver examinat els beneficis de la IA per millorar el pensament crític, existeix un altre problema, ja que els treballadors experts en l’ús de l’IA i les eines d’aprenentatge automàtic seran més rellevants, ja que la IA hauria evolucionat molt més amb un paper més important en el funcionament de diverses indústries. El World Economic Forum calcula que a causa de la Quarta Revolució Industrial, fins a 75 milions de llocs de treball seran substituïts per 133 milions de nous. Malgrat això, Tencent, el gegant tecnològic xinès, va informar el 2017 que només hi havia 300.000 investigadors i professionals d’IA a tot el món. És evident que hi ha una gran demanda de talent que només es pot cobrir mitjançant l’educació dels nens i adolescents sobre la IA.

#6 Foment de la inclusivitat

El món s’ha convertit cada cop més en un poble global a causa de la interconnexió facilitada per la tecnologia. No obstant això, hi ha grups de persones, especialment aquelles que viuen amb discapacitat, que segueixen sense poder interactuar amb el món que els envolta a causa de la seva discapacitat. Ja, tecnologies com Siri i Alexa estan ajudant les persones amb discapacitat visual o amb immobilitat de les extremitats a aprofitar millor el món que els envolta. Conscient que l’IA pot ajudar en aquest sentit, Microsoft e. 2018 va comprometre 25 milions de dòlars per a un programa d’IA per a l’accessibilitat, compromès a ajudar les persones amb discapacitat.

Ensenyar als nens sobre la IA augmentarà una generació conscient de les necessitats de les persones amb discapacitat i inclinada a utilitzar la IA per trobar solucions. Un món inclusiu és un món molt millor.

Com diu un famós proverbi xinès: “Si planifiqueu un any, sembra arròs; si planifiqueu durant una dècada, planta arbres; si planifiqueu per a tota la vida, educa la gent”. El futur es compra amb la moneda del present i l’educació en IA per a nens i adolescents és un poder adquisitiu valuós. És el moment d’educar els nens en IA.