El món s’està digitalitzant cada cop més, i la intel·ligència artificial (IA) juga un paper cada cop més important

La importància de la intel·ligència artificial (IA) en l’educació escolar és una qüestió apassionant. La IA com a perspectiva d’educació.

En general, la intel·ligència artificial (IA) s’entén com l’intent de transferir la intel·ligència humana a les màquines. Mitjançant una percepció específica de l’entorn, es generen grans quantitats de dades, que permeten treure conclusions per a una acció humana significativa mitjançant algorismes.

La recollida i el tractament de dades és, per tant, un dels requisits previs per a la IA. Aquests també poden estar relacionats amb l’educació i després conduir als anomenats camps d’anàlisi de l’aprenentatge que estan destinats a ajudar a optimitzar el procés d’aprenentatge. D’aquesta manera, el professor i l’aprenent poden ser recolzats i acompanyats.

Tanmateix, les àrees problemàtiques d’aquest ús de la IA són la mecanització èticament problemàtica de l’educació, la competència digital del personal docent, així com la protecció de dades i la seguretat de les dades.

La IA com a perspectiva de l’educació

Per primera vegada, es pot assenyalar l’alt nivell d’acceptació de la IA a la nostra vida quotidiana, on ja s’està utilitzant en la detecció precoç del càncer de pell i els sistemes intel·ligents de control de trànsit. Amb totes les aplicacions d’IA, és especialment important que l’enfocament estigui sempre en la persona a qui la nova tecnologia pretén servir.

A diferència de la Xina, per exemple, les especificacions locals per a la IA es basen en valors europeus i una brúixola ètica.

“Amb un ús intel·ligent de la IA, és possible un aprenentatge més ràpid i sostenible per als estudiants i hi ha oportunitats significativament millorades per a la integració i la inclusió”.

Hi ha aplicacions que ja s’han provat en l’àmbit educatiu, com el bolígraf digital, que registra amb precisió els moviments d’escriptura, o els llibres de text intel·ligents que utilitzen rastrejadors oculars per extreure conclusions sobre problemes de comprensió a l’hora de llegir.

La IA pot canviar els llocs de treball i destruir-los. Com a dilema, la intel·ligència artificial consumeix grans quantitats de dades, però al mateix temps les dades personals s’han de protegir.