El paper de la Intel·ligència Artificial en el futur de l’educació

Enrere queden els dies de visitar la biblioteca per fotocopiar unes quantes pàgines d’una enciclopèdia per a un projecte escolar. La IA en el futur de l’educació. A mesura que les generacions de nens creixen amb la tecnologia al seu abast, vivim en un món on Internet és la seva font principal d’informació, educació i entreteniment.

Una enquesta recent va trobar que els nens dels Estats Units d’entre vull i 12 anys passen gairebé cinc hores la dia mirant pantalles, mentre que els adolescents fan gairebé set hores al dia de temps davant la pantalla. I això sense comptar el temps que dediquen a fer les tasques escolars. Les hores dedicades a aprendre amb pissarres a les aules físiques també s’han reduït significativament des de l’inici de la pandèmia de la COVID-19 i les restriccions socials i els confinaments consegüents. A mesura que la tecnologia i la societat continuen evolucionant i desenvolupant-se, la manera d’aprendre també seguirà canviant, tant per a nens com a per a adults.

“La meva esperança és que l’any 2030, la major part de la humanitat tingui fàcil accés a l’atenció sanitària i l’educació mitjançant agents digitals”

Gabor Melli, vicepresident d’intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic de Medable i antic director sènior d’enginyeria de Sony PlayStation

El ràpid avenç de tecnologies com la intel·ligència artificial (IA), l’aprenentatge automàtic (Machine Learning, ML) i la robòtica afecta totes les indústries inclosa l’educació. Si el sector educatiu espera aprofitar tot el potencial de la IA per a tothom, l’objectiu hauria de ser continuar exposant la propera generació a la IA des del principi i utilitzant la tecnologia a l’aula. Els professors ja estan comprovant que molts estudiants utilitzen la IA a través de les xarxes socials i, per tant, estan oberts a les seves aplicacions educatives.

També hi a una gran necessitat professional d’aquestes habilitats. Amb l’augment de la tecnologia augmenten les operacions de dades i la sofisticació d’anàlisi, així com més IA. Aquests canvis, finalment, augmentaran la demanda de científics de dades i altres especialistes en IA.

La IA en el futur de l’educació

El ràpid avenç de tecnologies com la IA, el ML i la robòtica afecta totes les indústries, inclosa d’educació.

Global Markets Insights Inc. prediu que el mercat de l’educació en intel·ligència artificial podria tenir un valor de mercat de 20.000 milions de dòlars l’any 2027. El creixement de la indústria és una bona notícia, ja que, en última instància, la intel·ligència artificial a l’educació pot reduir la càrrega dels professors de tot el món.

Tanmateix, alguns educadors temen que en el futur la tecnologia d’IA pugi substituir completament el paper del professor. Afortunadament, no sembla que els professors corren el risc de ser substituïts per robots aviat. Tot i que els programes d’IA poden ensenyar als estudiants l’alfabetització o les matemàtiques, l’impartició més complexa d’habilitats socials i emocionals romandrà en el domini dels humans.

Com s’utilitza actualment la intel·ligència artificial a l’educació

Com que la IA està basada en ordinador, es pot connectar a diferents aules d’arreu del món.

La manera com s’utilitza la tecnologia a les aules ha canviat significativament com a resposta a la COVID-19. En lloc d’ensenyar davant d’una aula plena d’estudiants, els confinaments van obligar a molts educadors de tot el món a ensenyar a distància, des de casa seva. L’empresa Edtech Promethean va fer una enquesta als professors i va saber que el 86% pensava que la IA hauria de ser una part important de l’educació.

Ús de la IA a l’educació

L’ús de la IA a l’educació té molts beneficis tant per als estudiants com per als professors.

Es pot accedir als recursos d’aprenentatge des de qualsevol lloc i en qualsevol moment:

  • Es pot accedir als recursos d’aprenentatge des de qualsevol lloc i en qualsevol moment.
  • Les tasques tedioses i que requereixen temps, com ara el manteniment de registres o la qualificació de proves d’elecció múltiple es poden completar mitjançant l’automatització d’IA.
  • Les preguntes més freqüents es poden respondre a través de chatbots.
  • Els tutors d’IA i els chatbots poden estar disponibles per respondre preguntes en qualsevol moment.
  • L’aprenentatge es pot ajustar i adaptar als objectius i capacitats de cada alumne mitjançant programes personalitzats.

Exemples d’IA a l’educació

La IA ja s’està aplicant amb èxit en diverses instàncies educatives. També millora l’aprenentatge i el desenvolupament dels estudiants, així com el rendiment dels educadors.

Aplicacions de la IA a l’educació

Fem una ullada més de prop a algunes aplicacions:

  • Benestar emocional. L’estat emocional d’un nen afecta la capacitat de concentració, implicació i motivació per aprendre. Les escoles virtuals poden ser tan efectives com els entorns d’aprenentatge presencial quan utilitzen la tecnologia de reconeixement d’emcions.
  • Gràcies a la gamificació, l’aprenentatge també es pot ajustar perquè sigui divertit. A més, la IA pot determinar on els estudiants lluiten i ajudar-los a millorar i, en última instància, a sobresortir.
  • Detectar i omplir els buits. La IA pot identificar els buits en les presentacions dels professors i en el material educatiu, i suggerir ajustos quan sigui necessari.
  • Nens que treballen a costar la IA. Nao és un robot humanoide que parla, es mou i ensenya als nens tot, des de l’alfabetització fins a la programació d’ordinadors. Nao implica als nens en l’aprenentatge de matèries de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM). I ofereix un laboratori de programació informàtica divertit per als estudiants. Aquesta introducció a la codificació bàsica permet als alumnes instruir al robot perquè realitzi tasques específiques, com ara fer servir gestos amb les mans o fer danses coreografia des. D’aquesta manera, els estudiants tenen l’oportunitat de familiaritzar-se amb dir-li a un robot (o programa) què ha de fer, preparant-los així per a un futur on els robots i els humans treballin junts.

Algunes aplicacions educatives

Les aplicacions educatives següents aprofiten el poder de la IA per millorar l’aprenentatge dels estudiants de totes les edats:

  • Thinkster Math: Thinkster Math és una aplicació de tutoria que combina el currículum de matemàtiques amb un estil d’ensenyament personalitzat. L’aplicació utilitza IA i ML per visualitzar com pensen els estudiants mentre treballen amb un problema de matemàtiques. Això permet al tutor detectar ràpidament les àrees del pensament i la lògica del nen que necessiten treballar. A continuació, els ajuda donant-los comentaris personalitzats i immediats.
  • Intel·ligent: els estudiants poden fer preguntes sobre els deures en aquesta plataforma educativa i rebre respostes automàtiques i verificades dels companys. Brainly, que en última instància ajuda els estudiants a aprendre més ràpidament, utilitza algorismes de ML per filtrar el correu brossa.
  • Content Technologies, Inc. (CTI): aquesta empresa d’IA utilitza l’aprenentatge profund per crear eines d’aprenentatge personalitzades per als estudiants. Una d’aquestes eines, JustTheFacts101, facilita als professors la importació de plans d’estudis a un motor CTI. A continuació, la màquina utilitza algorismes per crear llibres de text personalitzats i treballs de curs basats en conceptes bàsics. Cram101 és un altre exemple d’oferta millorada amb IA, on qualsevol llibre de text es pot convertir en una guia d’estudi intel·ligent, proporcionant contingut de mida petita que és fàcil d’aprendre en un curt espai de temps. L’eina fins i tot produeix preguntes d’elecció múltiple, estalviant temps als estudiants i ajudant-los a aprendre de manera més eficaç.
  • Gradescope: aquesta plataforma fa que les qualificacions requereixin menys temps (el temps de qualificació dels professors es redueix en un 70 per cent o més) i proporciona dades dels estudiants que poden indicar on necessiten ajuda addicional.
  • Duolingo: amb més de 120 milions d’usuaris a tot el món, Duolingo té un públic ampli que va més enllà de l’aula. Ofereix 19 idiomes i ajuda a qualsevol persona que faci servir l’aplicació a aprendre una llengua estrangera, construint les seves habilitats al llarg del temps. Amb proves i altres proves, el programa s’adapta a les capacitats de cada usuari per oferir nous reptes.

Com està configurada la IA per canviar el mercat educatiu

El Fòrum Econòmic Mundial calcula que, per al 2025, una gran part de les empreses hauran adoptar tecnologies com ara ML. Animen fermament els governs i les institucions educatives a centrar-se en l’augment ràpid de l’educació i les habilitats relacionades, centrant-se tant en STEM com en habilitats no cognitives per satisfer la necessitat imminent.

Els avenços tecnològics provocaran grans interrupcions en la força de treball, ja que l’automatització podria substituir fins al 50 per cent de les feines existents només als Estats Units, va informar Microsoft. L’informe de Microsoft continua, suggerint que els estudiants hauran d’haver dominat dues facetes d’aquest nou món quan es graduin.

Han de:

  • Saber utilitzar la tecnologia en constant canvi, com la IA, al seu avantatge
  • Entendre com treballar amb altres persones en un equip per resoldre problemes de manera eficaç

Preparar els estudiants per treballar juntament amb la IA en el futur pot començar aviat. Com que molts nens ja se senten còmodes amb la tecnologia digital abans d’entrar a l’escola, és essencial ensenyar-los les habilitats per prosperar en un lloc de treball digital. La força de treball del futur té els seus fonaments en l’ara.

Llegit a:

GetSmarter