Professors i estudiants: la connexió humana en l’aprenentatge personalitzat

La veritable instrucció individualitzada, feta a mida per als punts forts i els reptes de cada estudiant, sempre ha estat l’ideal educatiu. Però només recentment els avenços tecnològics han permès als professors assolir aquest objectiu de manera efectiva.

L’aprenentatge personalitzat aprofita l’aptitud gairebé instintiva que mostren els estudiants per utilitzar la tecnologia, però és molt més que algorismes. Quan es fa bé, combina l’ensenyament assistit per la tecnologia amb la instrucció dirigida pel professor en un model combinat proposat, per a oportunitats d’aprenentatge atractives, desafiants i rigoroses.

Molts estudiants d’avui formen part d’un sistema educatiu que és gairebé idèntic al sistema dels seus pares, tot i que ara vivim en un món molt diferent. Els estudiants solen avançar al mateix ritme a través d’un pla d’estudis, tant si han dominat alguna cosa com si encara no l’han començat a comprendre. L’aprenentatge personalitzat difereix d’aquest sistema en el seu enfocament en una cosa: adaptar la instrucció per satisfer les necessitats i habilitats de cada alumne.

Instrucció individualitzada

Un dels mites més estesos i persistents sobre un enfocament personalitzat de la instrucció és que no es pot fer sense intel·ligència artificial o tecnologia adaptativa. Molta gent pensa que l’aprenentatge personalitzat implica principalment que els estudiants utilitzen ordinadors i tecnologia per treballar al seu ritme. Però aquesta combinació és incorrecta; la tecnologia només pot fer molt.

Els professors tenen el paper més crític en la instrucció, proporcionant una connexió humana potent i una presència atractiva que actua com tot, des de l’entrenador fins a l’organitzador i el líder.

“Tot i que l’accés a la tecnologia per si sol no millora la instrucció o l’aprenentatge, quan s’utilitza de manera eficaç, la tecnologia té el potencial de comprometre els estudiants, empoderar els professors i connectar-los entre ells i amb alguns dels millors recursos que el món ofereix. Aquests resultats tenen el poder de millorar la instrucció i l’aprenentatge”.

~ Font: Departament d’Educació dels EUA

Qualsevol professor pot personalitzar l’aprenentatge dels seus alumnes, i començar pot ser més fàcil del que es podria pensar. És possible que molts professors ja estiguin implementant aspectes de l’aprenentatge personalitzat sense adonar-se’n. L’aprenentatge basat en competències, per exemple, permet als professors establir objectius a llarg termini en lloc de centrar-se en assoliments més immediats. Els seients flexibles fomenten entorns centrats en l’estudiant. Els perfils d’alumnes ajuden els professors a conèixer millor els seus alumnes i també ajuden els estudiants a conèixer-se millor a ells mateixos.

Aprenentatge personalitzat

L’aprenentatge personalitzat requereix bàsicament que el professor conegui cada alumne al seu nivell únic, proporcionant una instrucció que és:

  • Personalitzat per permetre a cada estudiant seguir el millor camí d’aprenentatge, alineat amb els interessos, capacitats, estils d’aprenentatge i gustos de l’estudiant.
  • El ritme d’acord amb les necessitats individuals de l’estudiant, capacitant els estudiants per avançar o concentrar-se segons sigui necessari.
  • Eficaç, no només per complir els estàndards acadèmics rigorosos, sinó també per ensenyar les habilitats sòcio-emocionals que els estudiants necessitaran per a una educació, carrera i vida exitoses.
  • Diferenciat en funció de les dades de les avaluacions i combinat amb els comentaris dels estudiants, per garantir que cada estudiant progressi i tingui èxit.

Fomentar que els alumnes prenguin un paper actiu en la seva educació i contribueixin al seu propi itinerari d’aprenentatge. Donar-los el poder per establir els seus propis objectius d’aprenentatge i treballar junts amb ells per optimitzar els seus esforços d’aprenentatge. La creació d’un enfocament personalitzat de les lliçons i la instrucció pot millorar dràsticament els resultats d’aprenentatge dels estudiants. Val la pena la inversió. Els professors i els estudiants construiran relacions significatives que es tradueixin en un major compromís i un major assoliment. La tecnologia és només l’eina; la relació és la veritable base per a un aprenentatge personalitzat.

Llegit a:

Learning A-Z