L’ètica algorítmica, de Francesc Torrabla. Premi Assaig Bones Lletres 2022.

Per un debat sobre els canvis que el món tecnològic genera en la nostra societat. L’ètica algorítmica, Francesc Torralba.

El món tecnològic en què vivim està canviant radicalment les formes de viure, de relacionar-nos, de pensar, de crear, d’estimar, de treballar, i ens planteja qüestions respecte a la nostra identitat i la nostra societat.

La robòtiva, l’algoritme i la Intel·ligència Artificial no són visions de ciència-ficció, sinó una realitat tangible i existent, amb unes conseqüències observables des de punts de vista ben radicals: l’optimisme o el pessimisme, el fetitxisme tecnològic o la repulsa antitecnològica.

Per això l’autor, amb un domini exemplar de la qüestió i dels referents filosòfics, proposa endinsar-se en aquest món, marcat per les xarxes socials, la virtualitat, la robòtica i la maquinització i el poder de les dades i la informació, des del punt de vista ètic. Perquè com a creació humana, aquesta ha de poder ser ordenada, interpretada comptant amb l’ètica.

En paraules de l’autor: “El desenvolupament exponencial de la robòtica aplicat en tots els camps de la vida exigeix, per part de la ciutadania, criteris clars, un diàleg públic interdisciplinari, un debat al bell mig de l’àgora a fi de determinar com volem que sigui la societat del demà. La tecnologia desbocada ens pot conduir al pitjor dels mons possibles. Necessitem consolidar un humanisme tecnològic de base àmplia…”

Per un debat sobre els canvis que el món tecnològic genera en la nostra societat.

L’ètica algorítmica, Francesc Torralba – Llegir un fragment

L’Ética algorítmica: contingut del llibre

I. La tecnologia com a úter social

 1. Tecnologia? Al servei de què i de qui?
 2. Tecnooptimisme versus tecnopesimisme
 3. Crida a la creativitat humana

II. Ètica algorítmica

 1. Fronteres i criteris
 2. Programar és prendre partit
 3. Educar un vehicle autònom i educar un infant
 4. El pes dels algoritmes en la construcció de l’actualitat
 5. Contra l’opacitat dels algoritmes
 6. Prejudicis encarnats en els algoritmes
 7. La reproducció dels biaixos en els algoritmes
 8. Avaluació ètica dels algoritmes
 9. La responsabilitat dels algoritmes
 10. La societat algorítmica com a societat de control

III. La robotització del món de la vida

 1. De què parlem quan parlem de robots?
 2. Les qualitats del robot
 3. El robot, entre la literatura i el cinema
 4. Robots, intel·ligència artificial i algoritmes
 5. Cap a una ètica de la robòtica
 6. Principis de la roboètica
 7. Desconfiança envers els robots?
 8. Han de tenir drets els robots?

IV. Màquines ètiques

 1. Màquines que prenen decisions?
 2. Pot ser ètica, la intel·ligència artificial?
 3. Robots que curen?
 4. Robots socials: l’antídot de la soledat?
 5. Robots que ensenyen?
 6. Armes autònomes? La guerra 4.0
 7. Un nou ofici: l’expert en ètica de la intel·ligència artificial
 8. Neoluddites postmoderns

V. El poder de les dades

 1. De què parlem quan parlem de big data?
 2. Anàlisi ètica del big data
 3. Protecció de la privades i big data

VI. Postil·la intempestiva: resurrecció digital?

 1. La mort numèrica, entre la ficció i la realitat
 2. La immortalitat numèrica. Distòpia o utopia?
 3. La resurrecció digital és, pròpiament, resurrecció?

A tall de conclusió

Bibliografia

Sobre l’autor de L’ètica algorítmica, Francesc Torralba Roselló

Francesc Torralba Roselló (Barcelona, 1967) és doctor en Filosofia i en Teologia. En l’actualitat és catedràtic acreditat de la Universitat Ramon Llull i imparteix cursos i seminaris en altres universitats d’Espanya i Amèrica. Compagina la passió per educar amb la d’escriure i divulgar el seu pensament. Dirigeix el Ramon Llull Journal of Applied Ethics i l’anuari Ars Brevis de la Fundació Blanquerna, i és vicepresident de la Societat Hispània d’Amics de Søren Kierkegaard (SHAK).

Al llarg de la seva trajectòria ha escrit un centenar de llibres, alguns dels quals han estat premiats i traduïts a diferents idiomes, i ha rebut diversos premis i reconeixements. Participa activament en els mitjans de comunicació Catalunya Ràdio, La Vanguardia i El Punt Avui. Entre les seves obres més llegides cal destacar El sentit de la vida (2008), No passeu de llarg (2010), El valor de tenir valors (2012), Un mar d’emocions (2013), Córrer per pensar i sentir (2015) i Saber dir no (2016) o Món volàtil (2018).

L’ètica algorítmica – Francesc Torralba Roselló | Grup62