Els beneficis potencials de la Intel·ligència Artificial a l’educació.

El potencial d’utilitzar la intel·ligència artificial a l’educació per millorar l’aprenentatge, ajudar els professors i alimentar un aprenentatge individualitzat més eficaç és emocionant, però també una mica descoratjador. Fins i tot per tenir una conversa intel·ligent sobre la IA a l’educació, primer cal superar els escenaris imaginaris de ciència ficció d’ordinadors i robots que ensenyen als nostres fills, substituint professors i reduint l’element humà del que és una activitat fonamentalment humana. Possibilitats de la IA a l’educació

Un dels principals escriptors sobre els beneficis de la intel·ligència artificial a l’educació, Matthew Lynch (“My Vision for the Future of Artificial Intelligence in Education”), té cura d’explorar els possibles inconvenients juntament amb els beneficis, i va escriure que “l’ús de la IA és valuós d’alguna manera, però hem de ser hipervigilants a l’hora de controlar el seu desenvolupament i el seu paper general al nostre món”.

Consideracions ètiques

Les consideracions ètiques són profundes, com ho són quan es tracta d’utilitzar la intel·ligència artificial en qualsevol tipus d’entorn. La IA no té l’anomenada “brúixola moral”. Per tant, per una manera de veure-ho, la programació d’IA és “tan ètica com el seu desenvolupador”, segons TowardsDataScience, en un article sobre l’ètica de la IA que prescriu dues recomanacions importants per avançar:

 1. Hem de tenir una ètica integrada a la idea de per què s’està desenvolupant una determinada peça de tecnologia, equipada amb IA.
 2. Hem de supervisar / comprovar / vigilar els resultats d’aquesta peça específica de tecnologia per entendre completament el seu comportament i assegurar-nos que no està violant la nostra brúixola moral (humana).

Hi ha un fort debat a tota la comunitat tecnològica i més enllà sobre l’ètica en intel·ligència artificial. I la majoria de programes universitaris estan integrant cursos sobre ètica de la IA al seu pla d’estudis. Allà, ara que hem identificat l’elefant ètic a la sala, parlem de les interessants possibilitats de la IA a l’educació.

Possibilitats de la IA a l’educació

L’ideal és, escriu Lynch a The EdAdvocate, “la intel·ligència artificial no disminueix la instrucció a l’aula, sinó que la millora de moltes maneres”. Resumeix cinc avantatges potencials d’integrar la IA a l’educació:

#1 Personalització

Pot ser aclaparadorament difícil per a un professor esbrinat com satisfer les necessitats de cada alumne a la seva aula. … Els sistemes d’IA s’adapten fàcilment a les necessitats d’aprenentatge individuals de cada estudiant i poden orientar la instrucció en funció dels seus punts forts i febles”.

#2 Tutoria

Els sistemes d’IA poden “avaluar l’estil d’aprenentatge i el coneixement preexistent d’un estudiant per oferir suport i instrucció personalitzats”.

#3 Qualificació

És clar, la IA pot ajudar a qualificar els exàmens mitjançant una clau de respostes. Però també pot “compilar dades sobre el rendiment dels estudiants i fins i tot qualificar avaluacions més abstractes com ara assaigs”.

#4 Comentaris i retroalimentació sobre la qualitat del curs

Per exemple, si molts estudiants responen una pregunta de manera incorrecta, “la IA pot centrar-se en la informació o els conceptes específics que falten als estudiants, de manera que els educadors puguin oferir millores específiques en materials i mètodes”.

#5 Retroalimentació significativa i immediata per als estudiants

Alguns estudiants poden ser tímids per assumir riscos o rebre comentaris crítics a l’aula, però “amb la IA, els estudiants poden sentir-se còmodes per cometre els errors necessaris per aprendre i rebre els comentaris que necessiten per millorar”.

Gran part del potencial previst per a la IA a l’educació es centra en reduir el temps que els professors dediquen a tasques tedioses per alliberar temps per a altres més significatives.

L’automatització de les tasques administratives també és un dels cinc beneficis potencials destacats per Bernard Marr, autor, futurista i assessor tecnològic en l’ús de la intel·ligència artificial a l’educació.

En un vídeo sobre el potencial a la IA a l’educació, Marr explica per què veu que la IA té un “impacte massiu” a l’educació, destacant que “la IA no és una amenaça per als professors; no està allà per substituir els mestres, sinó per oferir una millor educació als nostres fills”. Imagina un futur model híbrid dissenyat per “treure el millor dels nostres sistemes amb intel·ligència artificial i dels nostres professors”. Marr descriu el potencial de la IA per ajudar la nostra educació a millorar:

 • Aprenentatge diferenciat i individualitzat.
 • Automatització de tasques administratives.
 • Tutoria i suport fora de l’aula.
 • Accés universal per a tots els estudiants.

Exemples d’Intel·ligència Artificial a l’educació

Inspirat en un repte d’”un professor de la vella escola que pensa que la IA està arruïnant l’educació”, Matthew Lynch repassa una àmplia gamma de temes en un article titular “26 Ways That Artificial Intelligence is Transforming Education For The Better”. Per exemple:

 • Aprenentatge adaptatiu. “S’utilitza per ensenyar als estudiants habilitats bàsiques i avançades mitjançant l’avaluació del seu nivell d’habilitat actual i creant una experiència d’instrucció guiada que els ajudi a ser competents”.
 • Tecnologia d’assistència. La IA pot ajudar els estudiants amb necessitats especials a accedir a una educació més equitativa, per exemple, “llegint passatges a un estudiant amb discapacitat visual”.
 • Educació infantil. “Actualment s’utilitza la IA per impulsar jocs interactius que ensenyen als nens habilitats acadèmiques bàsiques i molt més”.
 • Analítica de dades i aprenentatge. “Actualment, professors i administradors educatius utilitzen la IA per analitzar i interpretar dades”, cosa que els permet prendre decisions més informades.
 • Programació. Ajuda els administradors a programar cursos i les persones a gestionar els seus horaris diaris, setmanals, mensuals o anuals.
 • Gestió d’instal·lacions. La IA és eficaç per “monitoritzar l’estat dels serveis d’energia, Wi-Fi i aigua; alertant els treballadors de la direcció de les instal·lacions quan sorgeixen problemes”.
 • Gestió general de l’escola. Actualment la IA s’utilitza per gestionar escoles senceres, alimentant els sistemes de registres dels estudiants, transport, TI, manteniment, programació, pressupostos, etc.
 • Escriptura. Lynch no només afirma que la IA ja està treballant ajudant els estudiants a millorar les seves habilitats d’escriptura, sinó que confessa: “Actualment estic fent servir una aplicació de gramàtica i ús per ajudar-me a escriure aquest article”.

Usos actuals de la IA

A continuació de la seva llista, Lynch també cita els usos actuals de la IA a l’educació que inclouen:

 • Gestió de l’aula / comportament
 • Planificació de lliçons
 • Audiovisual a l’aula
 • Comunicació pares – mestres
 • Aprenentatge d’idiomes
 • Preparació de les proves
 • Avaluació
 • Sistemes de gestió de l’aprenentatge
 • Gamificació per millorar la implicació dels estudiants
 • Programació de personal i gestió de substituts
 • Desenvolupament professional
 • Transport
 • Manteniment
 • Finances
 • Seguretat cibernètica
 • Seguretat

Alguns exemples de com s’utilitza actualment la intel·ligència artificial a l’educació superior inclouen:

 • Detecció de plagi
 • Integritat de l’examen
 • Chatbots per a la inscripció i la retenció
 • Sistemes de gestió de l’aprenentatge
 • Transcripció de les classes magistrals de la Facultat
 • Taulers de discussió en línia millorats
 • Anàlisi de les mètriques d’èxit dels estudiants
 • Recerca acadèmica
 • Campus connectats

IA a l’educació [Inclusió i accés universal]

Bernard Marr explica que les eines d’IA poden millorar la inclusió i l’accés universal a l’educació de diverses maneres, com ara:

 • Ajudar a “fer que les aules globals estiguin disponibles per a tothom, inclosos els que parlen diferents idiomes o que poden tenir discapacitats visuals o auditives”.
 • Creació d’accés per a “alumnes que potser no poden assistir a l’escola per malaltia”.
 • Millor atenció als “estudiants que necessiten aprendre a un nivell diferent o en una matèria concreta que no està disponible a la seva pròpia escola”.

En general, s’espera que la intel·ligència artificial ajudi finalment els educadors a fer un progrés continuat per abordar l’ampli ventall de factors físics, cognitius, acadèmics, socials i emocionals que poden afectar l’aprenentatge dels estudiants i garantir que tots els estudiants tinguin les mateixes oportunitats en l’educació, independentment de la seva classe social, raça, gènere, sexualitat, origen ètnic o discapacitat física i mental.

IA a l’educació [Aprenentatge individualitzat]

També hi ha un gran optimisme al voltant de la idea que, a mesura que la intel·ligència artificial esdevingui una part més integral de l’aula, els professors estaran millor equipats per oferir una experiència d’aprenentatge individualitzada per a cada alumne.

Segon l’article “Artifiical Intelligence Promises a Personalized Education for All”, la intel·ligència artificial té el potencial de “millorar les habilitats dels professors humans per adaptar les lliçons a cada estudiant sense desviar el seu horari de classe”, eliminant la necessitat que els educadors “ensenyin al mitjà”, com passa sovint quan els seus estudiants tenen una varietat de nivells d’habilitats i habilitats d’aprenentatge.

Rose Luckin, professora de disseny centrat en l’aprenentatge a la University College London, ha dit que “el poder real de la intel·ligència artificial per a l’educació està en la manera en què podem utilitzar-la per processar grans quantitats de dades sobre els aprenents, sobre els professors, sobre les interaccions d’ensenyament i aprenentatge”. En última instància, la IA pot “ajudar els professors a entendre els seus estudiants amb més precisió i eficàcia”.

El futur de la IA a l’educació

Tot i que hi ha un debat ampli sobre els avantatges i els contres de desplegar la tecnologia d’IA en l’àmbit de l’educació, incloses les preocupacions sobre la despersonalització i les consideracions ètiques esmentades anteriorment, hi ha un consens emergent que l’extraordinària gamma de beneficis actuals i futurs portarà el dia.

Llegit a:

University of San Diego