La Intel·ligència Artificial promet una educació personalitzada per a tothom

A mesura que la IA esdevingui part de l’aula, els professors podran oferir una experiència d’aprenentatge individualitzada per a cada alumne. Educació personalitzada amb IA.

En una entrevista del 2015, Bill Gates va imaginar un món on els sistemes de tutoria intel·ligents artificials (Artificially Intelligent Tutoring Systems, AITS) han transformat l’aprenentatge. Va parlar de tutors impulsats per IA que ofereixen un enfocament personalitzat per a cada estudiant. Podien treballar amb un nen que lluitava per embolicar el cap al voltant de l’àlgebra mentre els seus companys passaven a alguna cosa més avançada. Podrien treballar amb una àvia decidida a aprendre una nova llengua.

Aquests sistemes no substituirien els professors. Més aviat, millorarien les habilitats dels professors humans per adaptar les lliçons a cada estudiant sense desviar el seu horari de classe. Els educadors ja no haurien de “ensenyar al mitjà”, com passa sovint quan els estudiants d’una aula tenen una varietat de nivells d’habilitats i habilitats d’aprenentatge. Ara tots aquests alumnes poden seure a la mateixa aula, amb el mateix professor, i aprendre al seu ritme.

El poder real de la intel·ligència artificial per a l’educació està en la manera en què podem utilitzar-la per processar grans quantitats de dades sobre els aprenents, sobre els professors, sobre les interaccions d’ensenyament i aprenentatge”, va dir Rose Luckin, professora de disseny centrat en l’aprenentatge a la University College London. “[Pot] ajudar els professors a entendre els seus estudiants amb més precisió i eficàcia”.

La IA no substituirà els mestres

Luckin no creu que la IA substituirà els professors aviat. En canvi, va dir, la IA alliberarà temps dels professors per fer el que millor saben fer: establir relacions amb els estudiants. Ha començat a experimentar amb aquests sistemes a les aules reals, utilitzant-los per ensenyar diverses assignatures. “la IA està fent algunes de les recopilacions i anàlisis de dades molt intensives en mà d’obra que es fan millor amb la tecnologia, deixant que el professor faci la interacció humana que els humans fan molt millor”, va dir. “Conserveu la part en què els humans són especialment bons, i després intenteu automatitzar el suport dins d’aquest sistema”.

Aquesta atenció personalitzada podria donar als estudiants la confiança addicional que alguns necessiten per completar la seva formació. Només cal que mireu què va passar en un estudi realitzat a la City University of New York (CUNY): quan els estudiants de grau es van emparellar amb un assessor experimentat que es reunia amb ells de manera regular, les taxes d’abandonament es van reduir a la meitat.

Tenint en compte els costos de tenir un assessor experimentat disponible regularment per als estudiants, no sempre és realista. Però la IA podria ser l’assessor experimentat, impulsat per l’aprenentatge de les grans dades.

Avaluar els tutors

Una de les organitzacions per a les quals consulta Luckin, Third Space Learning, vol utilitzar la IA per avaluar com els seus tutors ensenyen als estudiants. Actualment, cada tutor és avaluat un cop a la setmana per un humà, la qual cosa requereix molts recursos humans, una tasca costosa.

Encara tens la interacció d’humà a humà i de tutor a estudiant d’alta qualitat, però l’avaluació d’aquesta interacció la farà, en el futur, una IA. I, a més, l’avaluació que es fa automàticament s’utilitzarà per adaptar el desenvolupament professional continu d’aquest tutor”, va dir Luckin.

La IA també pot omplir els buits en àrees temàtiques en què un professor no té una experiència específica o ajudar a formar professors quan hi ha escassetat de competències al mercat laboral.

Segons Gates, la introducció de la IA als entorns educatius beneficiarà els aprenents de totes les edats. “Per a moltes assignatures, a mesura que la gent envelleix, no estan disposades a assumir aquest risc d’aprenentatge quan estan confosos”, va dir Gates. “La idea de poder parlar amb un assessor [virtual] que entengui diferents idees errònies i lingüística arbitrària al seu voltant, sens dubte vindrà en la propera dècada”.