Com transformarà la IA les escoles i les institucions educatives?

Des de la medicina fins a l‘educació, els processos de treball i els conceptes bàsics i certificacions d’IA, els autors mostren diversos camps d’aplicació i desenvolupament actuals en intel·ligència artificial. La IA transforma les escoles.

En aquest article, el grup de recerca “Bildungstechnologien und Künstliche Intelligenz” del Centre d’Estudis Avançats d’Internet (CAIS) analitza els processos d’ensenyament i aprenentatge des d’una perspectiva pedagògica-psicològica i posa de manifest el possible paper que les tecnologies educatives intel·ligents poden tenir.

Perquè, encara que les tecnologies educatives intel·ligents no s’han generalitzat fins ara al sistema educatiu, cal examinar-ne ara amb més detall les possibilitats, els límits i les condicions marc. En general, les tecnologies educatives intel·ligents es consideren rellevants per al futur, com Holmes et al. representen la Fundació Robert Bosch en la seva experiència. A més, la UNESCO discuteix des de fa diversos anys l’ús de tecnologies educatives intel·ligents.

Una visió: ensenyar i aprendre utilitzant tecnologies educatives intel·ligents

A causa de la complexitat de l’acció pedagògica, té sentit utilitzar els punts forts de les tecnologies educatives intel·ligents per enfortir i donar suport al professorat en la seva tasca. Tanmateix, substituir els professors per aquestes tecnologies no és ni possible ni desitjable. Per tant, seguint Michael I. Jordan, parlem d’augment de la intel·ligència (AI) en lloc d’intel·ligència artificial (IA).

El professorat té un paper central en l’organització de processos d’ensenyament-aprenentatge. Dissenyen reunions i sèries de lliçons, organitzen i controlen les activitats d’aprenentatge individuals i el desenvolupament dels aprenents, controlen les transicions entre el treball individual i grupal, i donen suport constant als aprenents en els seus processos d’aprenentatge. Per a això, el professorat es basa en els seus coneixements especialitzats i, també, en coneixements pràctics contextuals. Les tecnologies educatives intel·ligents poden donar suport a les activitats del professor gràcies al seu potencial per processar grans quantitats de dades ràpidament i reconèixer patrons rellevants. Les tecnologies són “intel·ligents”, ja que poden processar automàticament les dades digitals que els estudiants generen mentre utilitzen plataformes d’aprenentatge (per exemple, Moodle) o programari d’aprenentatge (per exemple, ANTON). Aquestes anàlisis també són escalables, la qual cosa significa que les dades de molts aprenents es poden processar al mateix temps. A partir de l’anàlisi automàtica de dades digitals dels processos d’aprenentatge, les tecnologies educatives intel·ligents poden donar suport adaptativa als processos d’ensenyament i aprenentatge (Chen, Chen i Lin, 2020).

El suport adaptatiu per als aprenents a través del programari d’aprenentatge té lloc principalment a un nivell finament granular, per exemple mitjançant la selecció de tasques d’aprenentatge adequades dins d’una unitat d’aprenentatge o mitjançant el subministrament d’informació sobre procediments de solució o estratègies d’aprenentatge. Això es tradueix en una individualització o personalització de l’aprenentatge per als aprenents, ja que els materials o la informació addicional s’adapten millor a l’estat actual del coneixement. El progrés també es pot reflectir als aprenents, cosa que facilita el seguiment dels seus propis processos d’aprenentatge. D’aquesta manera, poden entendre el seu aprenentatge com un procés controlable i, si cal, obtenir suport addicional.

En forma dels anomenats quadres de comandament del professor – Teacher Dashboards – (vegeu van Leeuwen i Rummel per obtenir una visió general), les tecnologies educatives intel·ligents també poden informar els professors sobre decisions pedagògiques més complexes. Un tauler de control del professor – Teacher Dashboard – ofereix una visió general de tots els aprenents (inclosos els aprenents amb poca participació oral) i proporciona al professor informació addicional sobre l’estat actual dels nivells d’aprenentatge individuals. Amb l’ajuda d’aquesta informació, es pot donar ajuda rellevant, es poden planificar oportunitats de pràctica addicionals o es pot adaptar la següent unitat d’aprenentatge. També és concebible que la tecnologia cridi l’atenció dels aprenents o grups d’estudi que necessiten ajuda addicional. La tecnologia educativa també podria suggerir diferents composicions per a les fases de treball en grup que serien especialment productives atès el nivell actual de coneixement dels aprenents.

Oportunitats i reptes de les tecnologies educatives intel·ligents

En la nostra opinió, el major potencial d’innovació en tecnologies educatives intel·ligents rau en l’ús dels punts forts d’aquestes tecnologies pel que fa al processament automàtic de grans quantitats de dades del procés d’aprenentatge per donar suport a les accions pedagògiques del professorat. El resultat central d’això és la possibilitat d’aconseguir una diferenciació interna o personalització de l’aprenentatge encara més gran, que es correspon amb la visió de l’OCDE per a l’aprenentatge al segle XXI.

Aquest potencial de les tecnologies educatives intel·ligents s’oposa a reptes com el compliment de la protecció de dades, el respecte a la privadesa i la minimització de les distorsions algorítmiques (biaix) com a prerequisits importants. A més, és essencial crear la infraestructura tècnica necessària, repensar i provar empíricament els objectius d’aprenentatge i els mètodes d’ensenyament, donar suport a la implementació de noves tecnologies educatives i garantir-ne la perpetuació, i formar i seguir formant el professorat en conseqüència. Seria desitjable implicar totes les parts interessades pertinents, de manera que les institucions educatives, els professors i els científics també s’impliquin en el discurs, a més dels actors polítics i els proveïdors de tecnologia. Això garanteix un disseny centrat en l’ésser humà de tecnologies educatives que sigui pedagògicament adequat per permetre que els estudiants aprenguin d’una manera autodeterminada.

Llegit a:

LAMARR

La IA transforma les escoles