Professors, preparats per a la Intel·ligència Artificial a les nostres aules?

ChatGPT té múltiples usos, des d’escriure o arreglar un codi fins a obtenir suggeriments, obtenir explicacions, escriure assaigs no plagiats, crear resums d’escrits llargs, obtenir solucions a problemes, etc. Preparats per a ChatGPT?

El Jarvis d’Iron Man i el C-3PO de Star Wars una vegada semblaven llunyans, coses dels fanàtics de la ciència ficció. Però el creixement de la tecnologia ha estat tan ràpid que sovint ha desdibuixat les línies entre la ficció i la realitat. L’any 2020, la gent va utilitzar una aplicació anomenada FaceApp per obtenir imatges extremadament realistes de com es veurien quan fossin grans. FaceApp va ser, per a la majoria de nosaltres, una de les primeres experiències sobre el poder de la intel·ligència artificial i l’aprenentatge profund. Des d’aleshores, hi ha hagut moltes altres eines que utilitzen IA, i ens han deixat sorpresos. Una d’aquestes eines, que s’està fent molt popular, és ChatGPT d’OpenAI.

Preparats per a ChatGPT

ChatGPT té múltiples usos, des d’escriure o arreglar un codi fins a obtenir suggeriments, obtenir explicacions, escriure assaigs no plagiats, crear resums d’articles llargs, obtenir solucions a problemes, etc. Les possibilitats encara estan obertes a exploracions, ja que la versió beta és disponible per als usuaris per provar.

Va guanyar popularitat especialment quan els estudiants van començar a adonar-se que poden utilitzar ChatGPT per fer els deures i els projectes només deixant que aquest “assistent” ho faci per ells. Els estudiants d’arreu del món l’han fet servir per completar el seu treball i els professors han estat informant sobre com dubten de la credibilitat del treball que se’ls envia. Aquests desenvolupaments estan agafant tracció a Internet.

Sembla que hi ha molt mèrit en l’argument que ChatGPT i eines similars d’IA, en un futur visible proper, canviaran la nostra manera de viure les nostres vides. Un dels principals àmbits a ser el receptor d’aquest canvi serà l’educació.

El sector educatiu ha de posar-se al dia i adaptar-se ràpidament a l’entorn canviant. El canvi que ens està mirant als ulls és que, amb la intel·ligència artificial i les eines basades en l’aprenentatge profund, l’habilitat de conèixer només una resposta és cada cop menys important.

L’estructura de l’escola model de fàbrica, on un professor dóna instruccions a nombrosos estudiants i els ensenya a seguir aquestes instruccions amb eficàcia, ara sembla una configuració antiga. L’habilitat de memoritzar la informació ha estat una cosa que hem destacat durant massa temps en la nostra manera d’ensenyar i d’aprendre, però aquest enfocament haurà de canviar ara.

Hem estat ensenyant als nostres alumnes a ser mers “seguidors de regles”, persones que segueixen les instruccions correctament i fan una tasca de manera eficient. Amb la IA, aquesta habilitat corre el risc de tornar-se irrellevant. No podem competir amb una màquina a l’hora de seguir instruccions i realitzar una tasca amb eficàcia i precisió. El pensament creatiu és on el focus ha de canviar. Hauríem d’ajudar els estudiants a formar les seves pròpies opinions i percepcions que siguin individualistes.

Una habilitat important és aprendre a fer les preguntes adequades o un enfocament basat en la investigació. Heu d’haver notat que mentre feu qualsevol recerca, un aspecte important és saber què cercar, què escriure a la barra de cerca de Google per obtenir el millor resultat. Amb la IA, encara hem de saber què demanar a la màquina.

Hem de reflexionar si el nostre sistema educatiu està donant prou marge per desenvolupar aquesta habilitat. Les escoles estan equipades amb una proporció còmoda alumne-professor on cada alumne té l’oportunitat de fer preguntes i alimentar la seva curiositat? Tenim prou infraestructura i pressupost per garantir aquestes configuracions? La cultura de fer preguntes sembla que també està en declivi al nostre teixit social, i això suposa una gran preocupació.

Una altra habilitat que afavoreix la intel·ligència humana és la nostra capacitat d’adaptar-nos als canvis de les circumstàncies. Per exemple, simplement aplicar cinta al costat equivocat de la carretera pot fer que un vehicle autònom es desviï cap al carril equivocat i xoqui. És possible que un humà ni tan sols es registri ni reaccioni a la cinta. Això vol dir que hem de centrar-nos a aprendre a adaptar i aplicar els coneixements apresos en lloc de trobar una solució directa. Veiem un canvi en les avaluacions amb èmfasi en les preguntes basades en competències.

La por de la tecnologia era sovint que substituiria els humans en múltiples llocs de treball i deixaria indefensa una gran població activa. Tanmateix, no podem negar com l’auge de la tecnologia també ha creat un conjunt diferent de llocs de treball que treballa amb i per al desenvolupament tecnològic. Ignorar la inevitabilitat de la tecnologia a les nostres vides ara és gairebé impossible. La IA pot estar fent molta feina per nosaltres en el futur, però hem de saber que és una eina que fem servir. Hauríem d’estar empoderats a nosaltres mateixos i a les futures generacions per utilitzar-los de manera eficient i també per poder crear tecnologies similars. Un altre paper important que hem de jugar és poder corregir els biaixos que les dades poden crear i mantenir l’ètica de qualsevol eina. És possible que una eina d’IA no tingui el context socioemocional de totes les situacions, que hem de seguir millorant.

Aquesta discussió planteja una pregunta més profunda: què ens fa humans? La resposta a això serà la nostra estratègia per seguir sent rellevants en un món ple d’IA. Aquests elements humans són en els quals hem de centrar-nos mentre dissenyem els nostres plans educatius de futur. L’educació no pot tractar-se només de reunir coneixements cognitius, sinó que ha d’incloure l’entrellaçament dels nostres coneixements apresos amb implicacions socials, emocionals i ètiques. En un ecosistema extremadament competitiu amb centres d’entrenament que creen una fàbrica de “màquines computacionals eficients”, la nostra visió sobre l’educació i el propòsit que té s’ha tornat extremadament miope.

En conclusió, un punt de control per a la IA a l’educació, una ubicació on estem preparats per a ChatGPT i altres eines semblants, sembla bastant llunyà. Tanmateix, podem començar humanitzant els nostres conceptes en totes les matèries. Recordeu que som humans i no hem d’intentar transformar-nos en màquines. Definitivament, les màquines seran millors en això que nosaltres.

Llegit a:

The Indian Express

Preparats per a ChatGPT