Un document de posició mostra oportunitats de ChatGPT per a escoles i universitats

Des que ChatGPT és públic, hi ha hagut molt incertesa a les escoles i universitats. Més de 20 científics de TUM i Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) de ciències de l’educació, socials, informàtica i de dades mostren ara en un document de posició que els anomenats models lingüístics també ofereixen moltes oportunitats per a l’educació. La professora coordinadora Kelkelejda Kasneci explica en una entrevista com els alumnes podrien beneficiar-se i els professors es podrien alleujar. ChatGPT por conduir a més equitat educativa.

ChatGPT por conduir a més equitat educativa

El districte escolar de Nova York ha prohibit l’ús de ChatGPT. És aquest el camí correcte?

Creiem que aquest és el camí equivocat i també massa fàcil. El desenvolupament de models lingüístics com ChatGPT és una fita tecnològica, no hi haurà marxa enrere. Les eines estan al món, milloraran i hem d’aprendre a utilitzar-les de manera constructiva. Estem convençuts que ofereixen grans oportunitats per a l’apoderament de persones desafavorides fins ara. ChatGPT i programes similars poden conduir a més equitat educativa.

Qui es podria beneficiar de les aplicacions ChatGPT?

D’una banda, és una eina que en el futur podrà ser utilitzada per qualsevol persona d’arreu del món que tingui accés a Internet, independentment del bon estat del sistema educatiu al país respectiu. D’altra banda, pot ajudar a les persones a expressar-s millor en els textos que d’altra manera tenen dificultats amb això, per exemple per una discapacitat. Això els pot donar noves oportunitats de participar en la societat.

I en la vida quotidiana de l’escola?

Aquí veiem un gran potencial per desactivar les debilitats individuals de cada nen amb l’ús personalitzat d’aquestes eines, per emfatitzar els punts forts i per contribuir a l’èxit de l’aprenentatge constructiu. Estem parlant d’una eina basada en IA que pot reconèixer i escriure diferents formes de text. Es podria mostrar als alumnes suggeriments de millor lingüística i alternatives per a diferents dissenys de text. Això els pot ajudar a millorar la seva capacitat d’expressar-se. El meu equip de càtedra acaba de desenvolupar una eina que pot analitzar un assaig basat en grans models lingüístics i donar comentaris, com ara “Seria millor utilitzat un temps uniforme” o “Podríeu para més atenció al subjuntiu”. Aquest feedback es pot adaptar a l’edat i al nivell d’habilitats de cada nen.

Actualment hi ha més preocupació que l’aprenentatge de llengües es pugui esvair.

Ho veiem diferent. Al contrari, aquestes aplicacions poden promoure la comprensió lingüística. Però també poden ser útils en altres matèries. Per exemple, podeu crear preguntes sobre un tema específic. Així els joves els podrien utilitzar a casa com a company d’aprenentatge per a un examen que se centra en aquells punts en què encara no són molts bons. Fins ara, les escoles amb prou feines han pogut assolir aquest grau d’individualització en la vida quotidiana.

Llavors, la IA també podria ser un alleujament per als professors?

Suposem que sí. En el futur, la intel·ligència artificial també podria ajudar a corregir els deures escolars.

… que els alumnes havien creat prèviament per tal de treure millors notes.

Per descomptat, ningú pot descartar que una tasca de text no es faci de manera independent. Però la discussió em recorda molts dels debats de l’inici de la Wikipedia. Aleshores també es temia que bona part dels treballs escolars fossin copiats d’Internet en el futur. Aleshores, com ara, hem d’ensenyar des de primària la importància de no dependre d’un únic portal, verificar la informació i fer-ne una còpia de seguretat amb fonts. Si un programa d’automatització de text pot fer-se càrrec del rendiment de l’examen, això també diu alguna cosa sobre la qualitat de l’examen. Ens hem de preguntar quins mètodes d’ensenyament fem servir. Ens hem de preguntar quins mètodes d’ensenyament fem servir i fins a quin punt ensenyem habilitats com el pensament crític i la resolució de problemes.

Qui ha de fer què perquè ChatGPT i models similars es puguin utilitzar realment de manera rendible a l’aula?

La recerca ha d’aconseguir una visió més estable dels efectes que tenen els models lingüístics en l’aprenentatge, com es poden utilitzar en un context d’aprenentatge específic i quan estan preparats per al seu ús. També calen conceptes d’ensenyament holístics i oportunitats de formació continuada per als professors. Tots junts hem de reaccionar ràpidament. I els venedors s’han de prendre molt seriosament els problemes relacionats amb la privadesa, la seguretat, el biaix i l’aprenentatge automàtic, els drets d’autor i la transparència.

Caldrà un temps abans d’assolir aquests objectius. Com poden tractar els professors amb ChatGPT and Co. Mentrestant?

El nostre consell a tots els professors: proveu les eines! Descobriu-les conjuntament amb els alumnes. No hi ha límits a la creativitat si mantens un ull crític al mateix temps.

Llegit a:

Technische Universität München

ChatGPT por conduir a més equitat educativa