Utilitzat de la manera correcta, ChatGPT pot ser un amic de l’aula i una eina increïble per als nostres estudiants, no una cosa a témer.

ChatGPT és un bot de conversa que respon a les preguntes dels usuaris. ChatGPT: amic o enemic educatiu?

La invenció del telèfon el 1876 es va enfrontar amb sorpresa i trepidació simultània. Els crítics es van preguntar si els telèfons interromprien la comunicació cara a cara d’una manera que ens fes massa actius o mandrosos. Quan la televisió va entrar a les nostres cases, ens vam preocupar pels danys potencials de la caixa i el temps de pantalla a cada sala d’estar. Segurament, això crearia una societat de persones que ni tan sols s’adonen de la gent assegura al seu costat. Més tard, la definició de “temps de pantalla” es va ampliar per incloure els impactes del contingut digital i les “social media” sobre els nens.

L’últim repte per a l’intel·lecte humà creatiu es va presentar el 30 de novembre de 2022 per OpenAI. ChatGPT és un bot de conversa que respon a les preguntes dels usuaris de manera que li permet cercar grans bases de dades i crear assaigs ben formats, resums legals, poesia en forma de Shakespeare, codi informàtic o lletres en forma Rogers i Hammerstein, per anomenar-ne uns quants. Com va comentar l’escriptor del New York Times, Kevin Roose, “ChatGPT és, senzillament, el millot xatbot d’intel·ligència artificial que s’hagi llançat al públic en general”.

Utilitzat de la manera correcta, ChatGPT por ser un amic de l’aula i una eina increïble per als nostres estudiants, no una cosa a témer.

Tanmateix, igual que amb el telèfon, ChatGPT es troba principalment amb sorpresa i inquietud. Alguns en educació temen que els estudiants mai hauran d’aprendre a escriure, ja que només poden recolzar-se en ChatGPT. La revista Fortune va dir: El ChatGPT és el final de la confiança? Sobreviurà l’assaig a la universitat? El 3 de gener de 2023, el Departament d’Educació de la ciutat de Nova York va fer el pas espectacular de respondre a aquestes pors bloquejant l’accés a ChatGPT a tots els dispositius i xarxes del departament. Un portaveu del departament va justificar la decisió a causa de “…les preocupacions sobre els impactes negatius en l’aprenentatge dels estudiants i les preocupacions sobre la seguretat i la precisió del contingut”. A més, va qüestionar el valor educatiu de la tecnologia, afirmant: “Tot i que l’eina pot proporcionar respostes ràpides i fàcils a les preguntes, no construeix habilitats de pensament crític i de resolució de problemes, que són essencials per a l’èxit acadèmic i de tota la vida”.

ChatGPT: amic o enemic educatiu?

Els educadors, els escriptors d’opinió i els investigadors estan involucrats en una discussió vibrant sobre les implicacions de ChatGPT en aquest moment. El consens emergent és que els mestres i els professors poden ser enganyats. És a dir, ChatGPT segurament passaria la prova de Turing. Per exemple, Daniel Herman descriu com el programa va redactar un assaig universitari raonable, una carta de presentació per actuar com a gerent a Starbucks i fins i tot un article acadèmic que compara dos textos. Els microbiòleg Alex Berezow va descobrir a més que ChatGPT va excel·lir en respondre preguntes de resposta curta d’un qüestionari de microbiologia a nivell universitari. Tanmateix, els assaigs produïts per ChatGPT encara es poden identificar com a produïts per robots, en lloc de produïts per humans, a causa d’alguns defectes fonamentals. El document d’anglès de secundària que el programa va compondre per a Daniel Herman era superficial i mancava de referències. Altres informes indiquen que el programa inclou informació inexacta i no ofereix una perspectiva convincent, vinculant l’escriptor i el lector.

Fins ara, el bot no pot distingir l’article “clàssic” en un camp que s’ha de citar de qualsevol altre article que revisi el mateix contingut. El bot també tendeix a seguir fent referència a les mateixes fonts una i altra vegada.

Més centralment, però, és que el bot és més un sintetitzador que un pensador crític. Aniria bé en un assaig de comparació i contrast, però és menys capaç de crear una tesi única i de defensar aquesta tesi.

Com a educadors, ens esforcem perquè els nostres estudiants siguin allò que John Bruer, antic president de la McDonnel Foundation, va anomenar transformadors de coneixement, en lloc de digestors de coneixemnt. Això vol dir que la memorització és menys valorada que el pensament crític. De fet, un dels problemes generals de molts sistemes educatius actuals és que valoren més aprendre els fets que poder recordar la informació al llarg del temps, generalitzar l’aprenentatge a noves situacions i desenvolupar de manera creativa una nova manera de pensar un tema. En un món en què es diu que tota la informació des del principi dels temps es duplica cada 12 hores, la memorització de fets perd ràpidament el seu valor.

Com pot el ChatGPT crear transformadors de coneixement?

La pregunta que tenim davant és com utilitzar ChatGPT de manera productiva per ajudar els nostres estudiants a convertir-se en transformadors de coneixement? Un escriptor, un mestre i un professor d’educació suggereixen una analogia de la calculadora i les matemàtiques a ChatGPT i l’escriptura. De la mateixa manera que les calculadores es van convertir en una eina important per als estudiants a les classes de matemàtiques, ChatGPT té el potencial de convertir-se en una eina important per als escriptors que volen perfeccionar les seves habilitats de pensament crític juntament amb les seves habilitats de comunicació. Com pot passar això? Els educadors responen amb enfocaments valuosos. Adam Stevens, un professor d’història de secundària de la ciutat de Nova York que s’oposa a la decisió del seu districte de bloquejar ChatGPT, ho veu com una eina valuosa per promoure, no limitar, el pensament crític. Els estudiants poden avaluar la resposta inicial del programa a una indicació i, a continuació, considerar com millorar-lo mitjançant la revisió. Altres professors citats en un informe recent sobre ChatGPT per a l’Ed Week advoquen per un enfocament similar i utilitzar el programa per centrar-se en el procés d’escriptura. A l’educació superior, també podem permetre que els nostres estudiants facin servir ChatGPT per a les seves tasques de classe, i fins i tot utilitzar el bot a classe per generar un primer esborrany. Aleshores, els estudiants poden aprendre a anar més enllà del primer esborrany per millorar els seus assaigs. Aquest és precisament el mètode que adoptarà la primera autora a l’inici de la seva classe després de les vacances d’hivern.

Aprenentatge més profund, més complicat

Els nostres alumnes ja saben com utilitzar aquesta nova eina. És probable que siguin més sofisticats que els seus professors a l’hora d’enquadrar les preguntes i obtenir respostes sòlides del bot, tot i que s’acaba de llançar. El que han d’aprendre és per què, almenys de moment, ChatGPT obtindria una nota inferior a la que podrien obtenir. És emocionant veure amb quina rapidesa els educadors responen a aquesta nova realitat a l’aula i reconeixen el valor instructiu de ChatGPT per a un aprenentatge més profund i compromès.

Com comenta Adam Stevens, ChatGPT només és una amenaça si el nostre sistema educatiu continua “perseguint punts de rúbrica i no coneixement”. És fonamental que tots els educadors segueixin l’exemple del seu company.

Utilitzat de la manera correcta, ChatGPT pot ser un amic de l’aula i una eina increïble per als nostres estudiants, no una cosa a témer.

Llegit a:

The Brookings Institution