Hi ha algunes àrees on ChatGPT pot facilitar la feina dels docents

Estem assistint a un punt d’inflexió: amb ChatGPT, hi ha una màquina que pot consultar tot el coneixement emmagatzemat a Internet en qualsevol moment i pot utilitzar-lo per generar textos llegibles sobre preguntes complicades. Però què hi ha darrere? Com funciona la intel·ligència artificial? És competència per als humans? Com funciona l’IA de ChatGPT?

No es tracta principalment del fet que ChatGPT es pugui utilitzar per fer trampes als exàmens o per escriure treballs sencers. Hi ha algunes àrees d’aplicació molt plausibles que realment poden facilitar la feina als docents.

ChatGPT també pot resoldre problemes de paraules matemàtiques. Malauradament, la IA falla de tant en tant fins i tot amb les tasques aritmètiques més senzilles.

I encara més sorprenent: ChatGPT també pot extreure conclusions lògiques, de vegades.

ChatGPT i les matemàtiques

Moltes vegades, el primer que pensem quan sentim parlar de l’anomenada intel·ligència artificial (IA) són les matemàtiques. La intel·ligència artificial ÉS matemàtiques! Tots els algorismes darrere de ChatGPT i programes similars utilitzen models matemàtics complexos que els permeten aprendre, per exemple, com escriure una frase correcta en castellà o que el significat d’una paraula pot dependre del context. Per tant, si voleu entendre vosaltres mateixos com s’estructura la intel·ligència artificial i com funciona, no hauríeu de tenir por de les matemàtiques.

Què pot fer la Intel·ligència Artificial?

Qualsevol persona que no tingui mai contacte amb la IA de ChatGPT pot posar-se al dia d’aquesta experiència aquí: chat.openai.com. Es requereix un inici de sessió per utilitzar-lo.

Una pregunta que va sorgir gairebé simultàniament amb el llançament de ChatGPT el novembre passat: “Pot ChatGPT fer trampes als exàmens?”

Estem a l’inici d’un desenvolupament que marcarà les properes dècades. Encara podem fer broma avui dia que la IA comet errors estranys. Però perdrem el riure. Com molts altres desenvolupaments en informàtica, la IA obeirà la llei de Moore i serà el doble de bona cada any i mig. Les matemàtiques són senzilles.

Així que si voleu mantenir-vos al dia d’alguna manera, us aniria bé a conèixer els conceptes bàsics avui. Només aquells que tinguin una comprensió bàsica del que significa la IA podran tractar-ho d’una manera intel·ligent i il·lustrada en el futur.