Com afectaran els xatbots d’IA com ChatGPT l’educació superior?

Els administrador de la Universitat de Rochester i el professorat valoren els avantatges i els contres de la nova eina d’aprenentatge en línia ChatGPT. Xatbots d’IA a l’educació superior.

ChatGPT, el xatbot d’intel·ligència artificial (IA), continua tenint els usuaris d’Internet envoltats, donada la seva capacitat per respondre preguntes sobre una varietat impressionant de temes, crear cançons, receptes i acudits, redactar correus electrònics i molt més.

És increïble que aquesta tecnologia faci en segons el que necessitem hores a molts de nosaltres”, diu Deborah Rossen-Knill, directora executiva del Programa d’Escriptura, Parla i Argumentació de la Universitat de Rochester i professora d’estudis d’escriptura. “Només hi ha un conjunt infinit de possibilitats”.

Possibilitats infinites de ChatGPT

Aquestes possibilitats infinites, però, tenen professors i administradors de l’educació superior que expressen ansietat i admiració, perquè ChatGPT també pot escriure assaigs i codi, respondre preguntes de deures i resoldre problemes de matemàtiques.

Tots estem intentant esbrinar com encaixa en el panorama existent de l’educació superior”, diu Rachel Remmel, degada adjunta i directora del Centre d’Ensenyament de la Universitat. “Tothom en parla”.

ChatGPT – el GPT significa “generative pretrained transformar” (transformador generatiu preentrenat) – va ser llançat per OpenAI el novembre de 2022. Va arribar a un milió d’usuaris en cinc dies, segons el cofundador d’OpenAI, Sam Altman, i va superar els 100 milions després de dos mesos, el que la converteix en l’aplicació de consum de més ràpid creixement de la història.

L’únic de què estic segur és que ChatGPT i altres com aquest han vingut per quedar-se”, diu Christopher Kanan, professor associat del Departament d’Informàtica. “I nosaltres, com a educadors, només haurem de fer front a això”.

El professorat i els administradors de Rochester van oferir la seva opinió sobre com tracten ChatGPT i com pot afectar l’ensenyament i l’aprenentatge en el futur.

Com canviarà ChatGPT el panorama de l’educació superior?

En resum, substancialment.

Greer Murphy, director d’honestedat acadèmica d’Arts, Ciències i Enginyeria, diu: “Crec que té el potencial de canviar extremadament el joc. És una cosa que continuarà evolucionant, i els que estem en educació superior seguirem fent preguntes sobre principis i usos”.

Kanan, que actualment imparteix un curs de pregrau sobre com construir sistemes com ChatGPT, creu que aquests sistemes “estaran a tot arreu i seran generalitzats”.

Aquest és només el primer dia”, diu. “S’estan fent millores mentre parlem. Penses en tecnologies disruptives anteriors com la calculadora i el corrector ortogràfic. Això és així, només amb ultra, ultra esteroides. Pot fer molt més”.

“ChatGPT planteja preguntes diferents que els productes convencionals de la indústria de la trampa, ja que els xatbots d’IA s’utilitzaran en molts entorns”

Rachel Remmel, directora del Centre d’Ensenyament de la Universitat de Rochester

Alguns professors ja han modificat la seva docència arran del llançament de ChatGPT

Diversos membres del professorat han incorporat ChatGPT a les tasques, principalment com a mitjà per exposar les limitacions del xatbot d’IA.

Jonathan Herington, professor ajudant del Departament de Filosofia, va utilitzar ChatGPT com a part d’una tasca d’aquest semestre. Va demanar als estudiants que escriguessin un assaig amb el xatbot sobre una pregunta que desafiaria les capacitats de la tecnologia, com ara cites de textos obscurs o coneixements de lectures publicades després del 2020.

Llavors vaig fer que els estudiants reflexionessin sobre el procés de co-escriptura: què funcionava, què era més difícil, si ho farien servir en el futur”, diu Herington. “Crec que és important que els estudiants explorin les capacitats i els límits d’aquests models. No són màgics. Fan algunes coses molt bé, però moltes tasques de nivell superior, les que ens importen a la filosofia de nivell superior, les superen”.

Liz Tinelli, professora associada i coordinadora del projecte d’escriptura de postgrau del Writing, Speaking, and Argument Program, utilitza ChatGPT en alguns cursos. A Impacts of Engineering, els estudiants demanen al xatbot d’IA que identifiqui els avantatges i els desavantatges de la intel·ligència artificial. I a Communicating Your Professional Identity, els estudiants redacten un resum per a un projecte tècnic, demanen al xatbot que el modifiqui per a diferents públics i després comparen versions basades en l’estil d’escriptura i el contingut.

Demano als estudiants que explorin i examinin críticament les implicacions de l’autoria i l’escriptura acadèmica efectiva quan utilitzen eines digitals com ara GPT”, diu Tinelli. “A Writing for a Digital World, els estudiants exploren les complexitats ètiques de l’autoria i l’atribució quan generen textos amb IA. I a Impacts of Engineering, no només demanem resultats. Els estudiants participen de manera crítica amb els resultats per aprendre a fer millors preguntes i identificar públics específics que es preocupen per les respostes”.

“Penses en tecnologies disruptives anteriors com la calculadora i el corrector ortogràfic. Això és així, només amb ultra, ultra esteroides”.

Els estudiants han de ser participants actius

Per assolir aquests objectius d’aprenentatge, Tinelli diu que els estudiants han de ser participants actius del seu propi aprenentatge, no consumidors passius d’informació generada per IA. “En última instància, el meu objectiu és ajudar els estudiants a avaluar i navegar de manera crítica per l’ús eficaç i responsable d’aquestes eines”, diu.

Adam Purtee ’19 (PhD), professor ajudant d’informàtica, ha tornat als qüestionaris a classe per primera vegada des d’abans de l’inici de la pandèmia COVID-19. “Estic canviant totes les meves tasques per incloure conceptes de més alt nivell i coneixements més integradors”, diu.

El missatge de Purtee és clar: “Vull que l’estudiant conegui aquesta informació. La millor manera de fer-ho és portar-los sols a una habitació amb un llapis i veure què passa”.

De la mateixa manera, Kanan va presentar el seu primer semestre a classe, en paper, des de la tardor passada abans de la pandèmia. “És més difícil resoldre qui sap què i qui rep ajuda de coses com ChatGPT”, diu.

Remmel diu que és probable que els professors de Rochester reaccionin a ChatGPT de diferents maneres en funció de la familiaritat de l’instructor amb el xatbot d’IA, així com dels objectius d’aprenentatge d’un curs determinat.

La meva esperança és que professors i estudiants sospesis els pros i els contres de cada curs”, diu.

Encara no hi ha un consens a Rochester o a l’educació superior en general sobre com es pot utilitzar [ChatGPT] i si és acceptable o inacceptable en la seva majoria.”

Greer Murphy, director d’honestedat acadèmica per a Arts, Ciències i Enginyeria de la Universitat

ChatGPT i altres xatbots d’IA es troben a la categoria “groc” de l’avaluació de les eines d’aprenentatge en línia de l’equip d’honestedat acadèmica. Això vol dir que els estudiants han de procedir amb precaució.

Per què el groc, a l’escala verd-groc-vermell? Les categories van ser creades pels administradors del Writing, Speaking, and Argument Program, però revisades per l’oficina d’honestedat acadèmica.

Murphy diu: “Una de les raons és que encara no hi ha un consens a Rochester o a l’educació superior en general sobre com es pot utilitzar i si és majoritàriament acceptable o inacceptable. És una eina a la qual continuem reaccionant. Posar-lo a la categoria verda indicaria que sempre està bé utilitzar-lo. Posar-lo a la categoria vermella significaria que mai està bé, cosa que elimina la discreció de l’instructor”.

AS&E ha creat recentment una guia del professor (PDF) per triar quan (o si) utilitzar ChatGPT i altres xatbots d’IA a l’aula, o donar permís als estudiants per utilitzar-lo. La cosa per emportar per a professors i instructors? Sigueu pràctics, sigueu transparents, sigueu coherents, sigueu responsables i sigueu mentors.

Explicar les regles – i la raó que hi ha darrere – pot ajudar a prevenir la deshonestedat acadèmica

Alguns objectius de l’aula encaixaran bé amb ChatGPT, mentre que d’altres no”, diu Remmel. “Volem que els estudiants sempre consultin amb els instructors, perquè no acabin en problemes. No tots els professors tindran les mateixes regles, però cada professor hauria d’explicar les coses a fer i a no fer pel que fa a l’ús de ChatGPT i altres xatbots d’IA”.

Murphy anima els professors a anar més enllà, explicant “no només quines són les vostres polítiques, sinó per què i com estan relacionades amb els resultats del vostre curs. Si escriure no forma part d’aquest resultat, potser penseu en l’ús intel·ligent i ètic de GPT com una cosa que permetríeu”.

Murphy subratlla que és important que els professors entenguin que aquestes són eines que faran servir molts estudiants, amb o sense l’orientació adequada. “Per a mi, simplement no és realista intentar prevenir-ne el seu ús”, diu. “És molt més important ensenyar als estudiants a utilitzar-los de manera segura i eficaç”.

Hi ha un conjunt infinit de possibilitats” quan es tracta d’utilitzar ChatGPT i altres tecnologies d’IA generativa a l’aula“.

Deborah Rossen-Knill, directora del programa Writing, Speaking i Argument de Rochester.

Els resultats de l’ús de ChatGPT i altres tecnologies d’IA generativa a l’aula

Rossen-Knill diu que ChatGPT i altres tecnologies d’IA generativa poden ajudar als estudiants a aprendre coses que no sempre són fàcils d’ensenyar. “Hi ha moltes maneres d’escriure un resum de llibres, i de vegades és difícil ajudar els estudiants a veure que tenen una varietat d’opcions i perspectives”, diu. “Però a l’aula, utilitzant ChatGPT, podríeu crear tres versions que resumeixin “El cor revelador” d’Edgar Allan Poe que semblen increïblement diferents i que de seguida ajuda els estudiants a veure que teniu opcions. Què funciona sobre aquest? I aquell?

Altres ajudes escolars han estat durant molt de temps. Photomath permet als estudiants fer fotos de problemes de matemàtiques i rebre les respostes. Els papers d’humanitats s’han venut des de fa anys. Aleshores, què fa que ChatGPT sigui diferent?

No és que sigui més sofisticat”, afirma Remmel. “És més accessible i serà més habitual. És un xatbot gratuït (de moment) i extremadament ràpid que utilitza tecnologia que probablement s’incorporarà en molts productes de programari d’ús comú en el futur. ChatGPT planteja diferents preguntes que els productes de la indústria de trampes convencionals, ja que els xatbots d’IA s’utilitzaran en molts paràmetres”.

La tecnologia que hi ha al darrere de xatbots d’IA com ChatGPT està canviant ràpidament

La tecnologia d’IA generativa està evolucionant a un ritme increïblement ràpid. Purtee ha creat recentment una tasca “complicada” per als estudiants de primer any. Ho va provar contra ChatGPT y el bot no va poder respondre correctament.

Dues setmanes després, un estudiant va realitzar la tasca. “Heus aquí el meu codi”, va dir l’estudiant a Purtee, “però també vaig comprovar amb què va arribar ChatGPT i que és molt més curt i es veu millor. En què he d’entrar?

Purtee es va veure afectat després de comprovar els resultats.

“És important que els estudiants explorin les capacitats i els límits d’aquests models. No són màgics”.

És una mica surrealista que ChatGPT pugui solucionar un problema que no podia resoldre dues setmanes abans. En certa manera, és més fort que alguns dels meus estudiants d’introducció”, afirma. “Això no és una crítica als meus estudiants. Han tingut només dues setmanes per absorbir aquest coneixement i aprendre una nova habilitat, mentre que ChatGPT s’ha format a pràcticament tot Internet”.

En moments com aquests, ChatGPT pot conduir a un moment docent. “D’alguna manera ofensa la meva humanitat per tenir un assistent docent en aquest treball per un bot”, va dir Purtee a l’estudiant. “Mireu el vostre treball i mireu què va fer ChatGPT. Mireu què us agrada d’aquesta solució i reviseu el vostre treball abans de convertir-lo”.

I no només les aules es veuen interrompudes per aquestes tecnologies d’IA.

Hi ha moltes empreses i start-ups que creen aquests sistemes ara”, afirma Kanan. “A grans trets, els mètodes d’IA generativa, com els models de llenguatge grans (large Language models), són un dels temes més candents de la IA perquè tenen un impacte real al món. Les empreses de blocs i els punts de comunicació els utilitzen per produir contingut, i això passarà cada cop més. Aquests sistemes estan canviant indústries i es preveu que d’aquí a uns anys s’utilitzaran per crear molts productes. Un dels meus estudiants acaba de guanyar un hackathon mitjançant idees inspirades en ToolFormer {un model de llenguatge desenvolupat per investigadors de META}, que va permetre el control d’un drone amb llenguatge natural”.

Xatbots d’IA: amics o enemics a l’educació superior?

Crec que el 100 per cent pot ser positiu”, diu Rossen-Knill. “Però també sento que alguns trien per utilitzar-lo de manera negativa. Tot i així, el cor de l’ensenyament és treballar amb aquells que realment volen aprendre i col·laborar per crear coses noves. No crec que això canviarà”.

Kanan diu que la resposta depèn del que fan els consumidors amb la tecnologia.

Hi ha tantes aplicacions sorprenents que obriran portes”, afirma. “Però serà pertorbador per a tantes coses. La pedagogia és l’única cosa que preocupa els professors. Parlava amb un professor d’una altra universitat. Va alimentar ChatGPT una prova i va obtenir un 80”.

Remmel diu que els educadors i els estudiants acabaran arribant a un enfocament comú a on hi ha els xaters de l’IA. “Però les coses continuen sent fluides en aquest moment”, diu. “I a mesura que les tecnologies continuen evolucionant, sens dubte hi haurà una altra tecnologia que es produirà com a disruptiva en el futur. Encara tinc una creença fonamental en les universitats com un lloc on les comunitats humanes es reuneixen per aprendre i innovar, per al qual cosa no crec que ChatGPT suposi cap risc per al valor fonamental de l’educació superior, fins i tot si pot canviar com ens acostem a fer part de la nostra docència i aprendre”.

Llegit a:

University of Rochester