El desenvolupament ràpid de la IA generativa ens ha convertit a tots en una comunitat d’aprenentatge.

Intel·ligència Artificial Generativa – Orientació sobre per què i com incorporar IA generativa en ensenyament i avaluació.

Què és la IA generativa?

La Intel·ligència Artificial Generativa abasta una gamma d’eines que utilitzen models d’IA per crear contingut aparentment nou i realista (com ara text, imatges, àudio i codi) en resposta a preguntes i indicacions dels usuaris. Els models d’IA, inclosos ChatGPT i Google Bard, s’entrenen amb una gran col·lecció de dades, material procedent d’Internet, i se’ls ensenya a generar-hi respostes basades.

Les capacitats i els usos de les eines de IA s’estan desenvolupant ràpidament. Amb això, hem reunit suggeriments sobre per què i com podríem incorporar IA generativa en ensenyament i avaluació, i involucrar els estudiants en converses productives sobre les seves limitacions i ús acceptable.

Responent als avenços a IA

El desenvolupament ràpid de la IA generativa ens ha convertit a tots en una comunitat d’aprenentatge.

Necessitem aprofitar positivament les oportunitats per treballar en associació amb els estudiants, per generar confiança i transparència en els processos d’avaluació que són cocreats, iteratius i que donen suport al pensament crític.

Això inclou ajudar els estudiants a desenvolupar la seva alfabetització digital, permetent utilitzar eines de IA generativa de manera efectiva, ètica i crítica. Necessitem continuar reflexionant críticament sobre on es troben els límits entre l’ús d’IA per donar suport a l’aprenentatge i l’avaluació, i la mala conducta acadèmica, per comunicar-los després clarament. Aquestes també són preocupacions per als estudiants que estan aprenent i treballant a l’era de la IA.

Per què serveix la IA

Aplicacions com Grammarly i Microsoft Word han estat usant algoritmes durant molt de temps per suggerir les paraules següents, corregir l’ortografia o proporcionar estructures d’oracions iteratives. No fem servir aquestes eines passivament. Més aviat, n’aprenem sobre com comunicar coneixements i idees de manera efectiva.

A continuació, s’enumeren alguns exemples, informats per un recurs orientat a l’estudiant desenvolupat per UCL, de les maneres com les eines d’IA generativa amplien aquestes oportunitats d’aprenentatge:

 • Respondre preguntes on les respostes es basen en material que es pot trobar a Internet.
 • Redactar idees i planificar o estructurar materials escrits o presentacions.
 • Generar idees per a gràfics, imatges i efectes visuals i proporcionar explicacions.
 • Resumir text i transcripcions.
 • Revisar i analitzar críticament materials escrits per avaluar-ne la validesa o la qualitat.
 • Ajudar a millorar la gramàtica i lestructura de lescriptura (especialment útil si langlès és un segon idioma).
 • Brindar oportunitats per experimentar amb diferents estils d’escriptura.
 • Depuració de codi.
 • Ajudar a superar el bloqueig de lescriptor.
 • Ajudar els estudiants que tenen dificultats amb les tasques escrites o la planificació.
 • Millorar les tecnologies daccessibilitat, com els subtítols de vídeo generats automàticament.

Les limitacions de la IA

OpenAI, els creadors de ChatGPT, han brindat orientació útil per a educadors i estudiants. Les limitacions es poden resumir a:

 • Les eines d’IA no són intel·ligents ni sensibles.
 • Si bé la seva sortida pot semblar fiable, plausible i ben escrita, les eines d’IA sovint s’equivoquen i no es pot confiar que siguin necessàries. De vegades poden distorsionar la veritat o oferir arguments incorrectes o sense sentit.
 • S’exerceixen millor en temes sobre els quals s’escriu molt i pitjor en àrees específiques o especialitzades.
 • Actualment no poden proporcionar referències precises; és possible que fabriquin cites ben formatades, però fictícies.
 • Poden perpetuar estereotips i biaixos nocius, i estan esbiaixats cap a les perspectives i persones occidentals.

IA i trampes

La nostra resposta a la IA generativa ha de centrar-se a involucrar els estudiants en converses sobre la importància de la integritat acadèmica, així com l’ús efectiu de fonts i eines a la feina.

University of Sussex