IA a l’educació: eines con ChatGPT han arribat per quedar-se i hem d’aprendre a utilitzar-les

ChatGPT i altres eines d’IA a l’educació, com DALL-E 2, Jenni AI o Perplexity, han arribat definitivament per quedar-se (i encara no hem vist res!). Per tant, també us podeu interessar, domesticar-les i utilitzar-les per a tasques de valor afegit.

ChatGPT i altres eines d’IA a l’educació

Si per a molts, el primer reflex és voler prohibir les eines d’intel·ligència artificial de les escoles bloquejant l’accés i implementant diferents mètodes de control contra el plagi, aquesta resposta no és viable a llarg termini.

Has d’anar més enllà de la por i de les possibles trampes”.

Sylvain Duclos, professor de matemàtiques de secundària

Estem en un període de transició. Les coses s’han de desdramatitzar. A la dècada de 1990, vam aprendre a consultar els motors de cerca i buscar a Internet. Avui, anem a desenvolupar habilitats per fer les preguntes adequades i fins i tot dialogar amb la intel·ligència artificial. No fingeixis que no existeix. Hem de parlar-ne”.

Éric Cloutier, conseller tecnopedagògic

És com un súper poder que tothom aprèn a utilitzat alhora”.

Provar i adaptar

Claudine Bonneau, professora del departament d’anàlisi, operacions i tecnologies de la informació de l’École des Sciences de la Gestion (ESG UQAM), ja ha posat a prova ChatGPT unes quantes vegades. “Has de posar-te en mode de prova i recollir exemples del que funciona (o no). Personalment, vaig prendre les meves preguntes d’examen a l’eina i les vaig ajustar després”, diu.

Sobre la capacitat d’escriptura de ChatGPT, ella diu: “És creïble, però res més. Hem de desconfiar de les referències errònies que fa”. Aquesta observació la va portar a provar l’eina amb els seus estudiants com a comentaris sobre el treball que acabaven de produir. Amb aquests, va qüestionar ChatGPT per analitzar la resposta que anava a donar al mateix treball que havien realitzat els alumnes.

Va demostrar que la delegació de tasques no pot passar sense la verificació humana. I per fer la verificació, es necessiten habilitats prèvies. En cas contrari, ens enganyen. El judici crític i el coneixement general segueixen sent essencials. No pots delegar tota la feina”.

És com quan utilitzeu una eina de geolocalització (GPS). De totes maneres sempre és bo comprovar la ruta proposada. Heu de desenvolupar les vostres habilitats al mateix temps que les feu servir”, diu Jonathan Durand Folcó, professor ajudant de l’École d’Innovation Sociale Élisabeth-Bruyère de la Universitat Saint Paul d’Ottawa.

Llegit a:École branchée