La promesa de la Intel·ligència Artificial (IA) per a l’aprenentatge

Al costat dels seus col·legues de la Universitat de Boston, Naomi Caselli està abordant algunes de les qüestions més espinoses sobre la relació entre la intel·ligència artificial i l’educació. Caselli, professora adjunta d’educació per a sords a BU Wheelock, és co-directora de l‘AI & Education Initiative, una iniciativa de recerca liderada per una coalició de professors de tota la Universitat, inclosa la BU Wheelock, el College of Arts & Sciences, el College of Engineering, i Metropolitan College. La complexa relació entre IA i educació.

Situada al Rafik B. Hariri Institute for Computing and Computational Science & Engineering de la BU, l’AI & Education Initiative inclou investigadors com Caselli que ja estan treballant en estudis amb IA per avaluar polítiques de preparació professional, desenvolupar tecnologia del llenguatge de signes, avaluar la lectura i estudiar l’educació de l’escriptura. Junts, el seu objectiu és entendre les complexes relacions entre la IA i l’educació, i desenvolupar estratègies per fer ús d’aquestes noves tecnologies a l’aula.

Canvi de normes culturals

L’auge de programes interactius d’IA com ChatGPT ha subratllat la importància del treball de l’AI & Education Initiative. Tot i que gran part de l’atenció que envolta ChatGPT i tecnologies similars s’ha centrat en els riscos, com ara el potencial d’enganyar les tasques escrites, Caselli defensa un enfocament més matisat per entendre el paper de la IA en llenguatge natural a l’educació.

Aquest enfocament implica preveure un canvi en les normes culturals i adaptar la pedagogia per adaptar-la. Quan tothom tingui accés a l’escriptura augmentada, Caselli pensa que els debats sobre l’engany, el plagi i l’honestedat acadèmica canviaran.

Esbrinar com utilitzar la generació de text de manera responsable és complicat”, diu Caselli. “Com amb qualsevol invent nou, es triga un temps a crear baranes culturals”.

Reconèixer noves normes també significa ensenyar als estudiants noves maneres d’abordar l’alfabetització mediàtica. ChatGPT pot ser una eina útil, però la seva incapacitat per jutjar la qualitat de les dades també pot portar-lo a produir respostes que sonen convincents, però que en última instància poden ser falses. A més, com que la IA en llenguatge natural es basa en grans conjunts de dades, de les respostes del programa poden sorgir estereotips i idees errònies habituals (o falsedats).

Com comproveu els fets de ChatGPT quan està malament?” pregunta Caselli. “I com ho ajustem perquè sigui correcte?

La promesa de la IA per a l’aprenentatge

Per a Caselli, les possibilitats que presenten ChatGPT i altres IA de processament del llenguatge natural són àmplies i variades. Per exemple, els professors poden utilitzar una IA per ser més efectius a l’aula. També poden utilitzar la tecnologia del llenguatge natural per ajudar amb tràmits complexos, donant els últims tocs als plans educatius per a estudiants amb discapacitats, plans de lliçons, instruccions d’escriptura i preguntes de prova.

Els estudiants també poden beneficiar-se d’eines d’aprenentatge augmentat com ChatGPT. De la mateixa manera que els investigadors de ciències socials utilitzen paquets de programari estadístic en lloc de fer càlculs amb llapis i paper, els estudiants poden utilitzar la IA per ajudar-los a completar tasques escrites formulades, com ara informes de llibres.

Si no entenen una lliçó, poden demanar a l’IA que replantegi el contingut amb paraules diferents o canvïi l’estil d’escriptura per una cosa més entenedora.

La IA en llenguatge natural també pot ajudar els estudiants a prendre notes de manera més eficaç, i poden ser especialment útils per als estudiants que poden necessitar adaptacions a l’aula, inclosos alguns dels propis estudiants de Caselli.

Els estudiants sords no poden dividir la seva atenció fàcilment per mirar un professor o un intèrpret signant, escriure notes i mirar un PowerPoint alhora”, diu. “Els estudiants podrien gravar l’àudio de la conferència o utilitzar la IA per transcriure automàticament l’àudio i fer que ChatGPT resumeixi les pàgines de transcripcions en notes breus i utilitzables”.

La complexa relació entre IA i educació

En última instància, malgrat els problemes complicats associats amb ChatGPT i eines d’IA similars, Caselli és optimista sobre els beneficis educatius a llarg termini.

Serà normal utilitzar IA”, prediu. “S’entendrà que la major part de la nostra escriptura s’amplia d’aquesta manera, de la mateixa manera que fem servir el corrector ortogràfic, les calculadores i el programari estadístic”.

Llegit a:

Wheelock College of Education & Human Development | Boston University