La intel·ligència artificial (IA) és a tot arreu, o almenys sentim parlar d’IA en gairebé tots els camps.

L’educació es veurà revolucionada per aquest nou component? On estem en les pràctiques d’IA pel que fa a la formació i la gestió de l’aprenentatge? La màquina substituirà realment l’ensenyant? – Educació artificial.

De vegades és difícil detectar les dificultats dels nostres aprenents. Gràcies als algorismes, la IA pot demostrar ser un recurs interessant. Però, què és exactament la IA?

De manera vulgaritzada, són màquines capaces de simular la intel·ligència humana. Aquests ordinadors cada cop més potents són capaços d’aprendre de dades anomenades “data”. També és aprenentatge automàtic. Aquesta tecnologia permet explotar tot el potencial del Big Data. Es troba en tècniques com el desenvolupament de sistemes d’imatge mèdica, gestió del trànsit aeri, vehicles autònoms, serveis en línia, assistents de robot o xatbot, etc.

Educació artificial?

Aquest article se centra en la IA en l’àmbit específic de l’educació, alhora que es planteja la següent pregunta: la màquina substituirà els professors i, es pot respectar una certa ètica?

En el sector educatiu, la IA pot ajudar a prevenir situacions de risc, guiar, ajudar en la presa de decisions i detectar alumnes que poden tenir dificultats en el seu recorregut educatiu.

Les possibilitats són infinites, n’hi ha prou de dirigir-les capa les nostres necessitats. La IA ens ha d’ajudar a evitar la sobrecàrrega cognitiva o les tasques repetitives, i qualsevol tipus d’anàlisi pesada. Això ens deixarà temps per dedicar-nos a construir relacions de cura amb els alumnes.

IA a l’educació

En l’entorn educatiu, la integració de la IA pot estalviar temps al professor. El matemàtic Villani parla de “complementaritat capacitiva” per als humans: els ajuda en correccions, classificació de dades, informes d’incoherències en fitxers. El seu ús també és rellevant per a la detecció de plagi i suggeriments per a una gestió òptima.

Amb la IA, és possible personalitzar el suport. En aquest cas, parlem d’aprenentatge adaptatiu: informació sobre els coneixements de l’aprenent, el seu ritme, la seva memorització, les seves aptituds, els seus frens… Totes aquestes dades (dades) permetran que el programa s’adapti a l’usuari. .

Hi ha un sistema de tutorial intel·ligent anomenat MathIA. Aquest dispositiu pilota activitats matemàtiques i fa un seguiment del progrés dels alumnes que practiquen d’una manera divertida. El nivell de les preguntes s’adapta als resultats anteriors de cada alumne. MathIA és un “company” que pretén convertir l’alumne en actor d’un joc educatiu del qual és l’intèrpret i en el qual millora recollint estrelles!

Alguns exemples

Aquí teniu un exemple de programa de simulació del comportament del professor que diagnosticarà i analitzarà l’alumne, desenvoluparà respostes, proporcionarà retroalimentació i proposarà un programa de formació:

Una plataforma anomenada Hubert.ai, que utilitza el cribratge impulsat per IA, aprofita l’elevat nombre d’aplicacions i automatitza gran part del procés de cribratge. Els resultats mostren: un 50% d’estalvi de temps en la preselecció, la meitat del nombre d’entrevistes telefòniques necessàries i més del 80% de precisió en la puntuació.

Un altre exemple amb un programa per gestionar un gran nombre de missatges publicats en un fòrum pels estudiants a un mòdul en línia sobre IA precisament. Jill, la màquina, respon a les preguntes dels que estaven en línia i en fase d’aprenentatge. Tothom no sabia que la Jill no era humana i només després d’un temps ells i ells ho van entendre. Totes les interaccions es troben en aquesta càpsula TEDx

Encara en la personalització del suport, parlem d’analítica d’aprenentatge: temps necessari per fer un exercici, quin document online s’ha consultat?, quantes vegades?….

Aquesta intel·ligència artificial pot ser una gran oportunitat per promoure l’escola inclusiva: la individualització dels cursos, la diferenciació educativa, les interaccions entre iguals, etc.

Gràcies a aquestes dades recollides durant l’aprenentatge, es pot donar suport al llarg de la vida alhora que es perfecciona per ser molt útil.