Sabíeu que les dades han arribat, si no superat, al preu del petroli?

Gràcies a la gran capacitat computacional (de càlcul) que ofereixen els ordinadors, és possible processar totes les dades, fer estimacions, prendre decisions.

Tot això només es va poder aconseguir després del naixement d’Internet i de les xarxes socials. La International Data Corporation va estimar que el 2024 el món haurà produït aproximadament 165 Zettabytes ( 1 Zettabyte = 1 bilió de Gigabytes) de dades.

Vaja, sembla una quantitat gairebé infinita. Però, com és possible que totes aquestes dades? Qui li va donar permís per emmagatzemar aquestes dades si és tan important?

Produïm dades útils per al seu tractament cada vegada que accedim a Internet o utilitzem un programari amb funcions específiques per emmagatzemar les accions que s’hi duen a terme.

Un exemple ràpid d’un dia típic

Un cop ens despertem, accedim a la nostra xarxa social i dins d’aquesta comencem a produir dades, les publicacions que ens agraden, les publicacions que mirem més de l’habitual, els comentaris que escrivim, a més de tota la informació que ja té la xarxa social, com el nom, cognoms, adreça, interessos, etc.

Anem a treballar i per veure millor la carretera i evitar el trànsit, obrim la nostra aplicació de mapes (Maps, per exemple). Aquest tipus d’aplicació controlarà la nostra velocitat de viatge, ruta, memoritzarà els nostres moviments, els llocs on passem més temps, i molt més.

Recordem que la setmana que ve és l’aniversari d’un familiar nostre i, de seguida, obrim una aplicació de compres online (Amazon o eBay, per exemple) per emportar-nos el regal. Aquestes aplicacions, com les xarxes socials, ens perfilen en funció de les nostres cerques i del que comprem. I després creen campanyes de màrqueting ad hoc per a l’usuari. Per exemple: l’article del vostre carretó s’ha descomptat.

Preparem el sopar i obrim una aplicació de streaming per sopar amb una sèrie de televisió i anar a dormir. A mesura que triem la sèrie de televisió per veure, la plataforma de streaming comença a memoritzar quines categories passem més temps mirant. I aquí també ens perfilen. La plataforma de streaming demà, per si no hem dormit per veure la nostra sèrie de televisió, estarà preparada per recomanar-nos una de semblant gràcies al perfil.

Conclusió

Només pensem que fent aquestes 4 accions cada dia en una setmana, quantes dades útils per a les diferents empreses que tenim i hem produït.

I vas ser tu, com jo, qui vam donar aquest permís. En la societat actual no és fàcil “estar al dia” tant a nivell comunitari com pel que fa a la feina i les empreses. Per aquest motiu, quan vam saber que els nostres companys o amics havien instal·lat l’app per comunicar-se més ràpid, la vam descarregar immediatament sense llegir els “termes i condicions”. És allà mateix on diu que cada clic que fem s’emmagatzemarà i s’utilitzarà amb finalitats comercials.