Data Science for Future – Així és com les generacions joves salven el planeta

El pronòstic futur per als nens i els joves sembla bastant desolador: segons els resultats de l’informe de l’IPCC, la meitat de la població mundial ja viu en regions que es veuran afectades significativament per les conseqüències del canvi climàtic. L’índex de risc climàtic infantil publicat per UNICEF fins i tot va una mica més enllà: aquí els experts assumeixen que en el futur gairebé tots els nens estaran en risc de patir almenys una catàstrofe climàtica important. Tot i que la política i els negocis encara estan actuant amb massa vacil·lació i impulsen decisions importants cada cop més en el futur, les generacions més joves són conscients des de fa temps dels perills imminents. I han entès el paper important que juguen les tecnologies modernes per salvar el seu planeta i, per tant, els seus mitjans de vida. Data Science for Future.

Data Science for Future

Les geodades ajuden a descobrir connexions

Els científics de dades estan actualment més demandats que mai al mercat laboral. Segons una anàlisi de LinkedIn, el nombre d’anuncis de feina publicats fins i tot s’ha disparat un 650 per cent en els últims deu anys. Amb la seva experiència, prometen finalment il·luminar la quantitat de dades cada cop més gran. Tot i que es relacionen principalment amb preus, quantitats, materials o fluxos de processos individuals, hi ha una dimensió important que els científics de dades encara passen per alt sovint, i és la de les geodades. Per tal de poder predir millor les catàstrofes climàtiques i protegir la població en conseqüència, aquestes tenen un paper elemental.

El bo: molts joves que, en comparació amb les generacions més grans, ja han crescut amb les tecnologies modernes, no només han reconegut la importància de les geodades. Fins i tot ja les estan utilitzant, com demostra l’exemple de North Coast World Earth. L’associació es va formar per protegir les costes d’Irlanda del Nord de la contaminació. Aquí, fins i tot els nens de primària aprenen a recollir i analitzar geodades mitjançant un sistema de mapes digitals per obtenir una visió més profunda de les relacions existents.

Quantes escombraries ja s’han recollit? On és això més comú? I quina mena d’escombraries és exactament? Amb l’ajuda del programari basat en SIG, teniu l’oportunitat d’extreure precisament aquests coneixements de les dades en brut per tal d’iniciar contramesures preventives. Això pot significar, per exemple, iniciar una campanya de cartells en llocs on la contaminació ambiental és especialment freqüent. Així mateix, la tecnologia de base geogràfica els ajuda a col·locar els contenidors d’escombraries on més es necessiten per evitar qualsevol contaminació prèviament.

El Bessó Digital com a eina elemental de planificació

Tanmateix, rebel·lar-se contra el canvi climàtic no és només preservar la natura. Les ciutats també tenen una responsabilitat important. D’una banda, provoquen una gran part de les emissions que es tradueixen en l’efecte hivernacle i, per tant, també en l’escalfament del nostre clima. D’altra banda, són ells els que han de garantir que es mantingui la qualitat de vida local, i davant els perills imminents, aquesta no és una tasca que s’hagi de menystenir. El fet és que tant els esdeveniments de pluja intensa com els períodes de sequera augmentaran dràsticament en un futur proper. Un mapa de l’Agència Federal de Medi Ambient d’Alemanya mostra com de gran és el risc per a les regions individuals: en preveu nou en lloc dels cinc dies i mig anteriors de fortes pluges a les Muntanyes Ore. A l’Spreewald i la Baixa Lusàcia, el nombre de dies calorosos també augmenta en més d’un 70 per cent. Aquest últim és especialment perillós per als nens i les persones grans perquè són fisiològicament més vulnerables en comparació amb els adults sans. Com és altes siguin les temperatures, més morts per calor s’han de témer, amb estudis que demostren que més d’un terç d’elles ja e poden atribuir al canvi climàtic.

El tauler de control de calor de l’estudiant holandès Jet Kramer mostra com es pot evitar millor: ell també ha utilitzat les modernes tecnologies GIS per donar als ciutadans l’oportunitat de comprovar per ells mateixos el perill que hi ha al seu propi barri. Precisament aquestes eines seran indispensables per als urbanistes i els arquitectes en el futur, perquè sense elles els serà difícil protegir adequadament la població de les conseqüències del canvi climàtic.

Una ciutat on ja s’utilitza la tecnologia avui és Zuric. Amb “Zürich 4D”, aquí s’ha creat un anomenat bessó digital, que, igual que el tauler de control de calor de Jet, es pot utilitzar per predir l’evolució de la temperatura dins dels districtes individuals. A quins racons de la ciutat s’acumula la calor? Com poden aparcaments addicionals minimitzar el perill? I com es podrien adaptar les façanes de les cases perquè l’aire dels carrers circuli millot? Com que la imatge digital de la ciutat ajuda a respondre preguntes com aquestes, l’entorn es pot adaptar per continuar oferint un espai de vida de qualitat en el futur.

Els científics de dades del futur s’estan preparant

El fet és que el moment en què es podria haver aturat el canvi climàtic fa temps que ha passat. I encara que l’escalfament global es pugui limitar a menys de dos graus, les catàstrofes climàtiques com les sequeres i les inundacions augmentaran significativament. En aquest escenari futur desolador, les dades són el nou petroli, no només per a les empreses, sinó també per a les generacions futures que depenen de la seva anàlisi per assegurar-se permanentment el seu mitjà de vida. Sobretot, la informació espacial és essencial. Perquè només aquells que són capaços de situar-les en un context més ampli podran protegir-se dels efectes del canvi climàtic a mitjà termini. La bona notícia és que els nens i els joves en són conscients des de fa temps. I ja estan treballant amb diligència per formar-se per convertir-se en els científics de dades que es necessitaran en el futur per contrarestar amb confiança el canvi climàtic.

Més informació:

Enllaç: Resultats de l’informe de l’IPCC

Enllaç: Índex de risc climàtic infantil