Quan ensenyem IA, deixem anar la codificació i adoptem l’aprenentatge automàtic

En estudiar com l’aprenentatge automàtic impulsa la intel·ligència artificial (crear mentalitats d’aprenentatge automàtic), els estudiants poden desenvolupar encara més els seus propis processos de pensament i abordar els impactes socials.

Quan penseu en classes d’intel·ligència artificial (IA), probablement us imagineu estudiants en un ordinador escrivint codi. Però no és aquí on els educadors haurien de començar.

En lloc d’això, els professors haurien d’ajudar els estudiants a aprendre a abordar les decisions de la manera com ho podria fer la programació digital: treballant a través de la informació, trobant patrons i fent una elecció.

Els estudiants han d’aprendre com funciona el món digital. Aquestes habilitats estarien incompletes sense entendre com funcionen aquestes eines extremadament poderoses.

Els estudiants han d’aprendre com funciona el món digital.

Els ordinadors i els dispositius digitals són tan omnipresents per als estudiants actuals com els llapis i els bolígrafs ho eren per als seus avis. La gent sol trucar a Siri per enviar un missatge de text o permetre a Netflix seleccionar el següent programa per veure.

La base d’aquestes accions és la intel·ligència artificial, o IA, que utilitza el sistema d’anàlisi de dades i algorismes per ajudar les màquines a prendre decisions, com ara quina lletra triar per a una paraula que soni com ha de sonar, com seleccionar una pel·lícula que un fan de “Star Wars” voldria veure a continuació en funció de la informació disponible.

Els experts creuen que, que els estudiants aprenguin sobre l’aprenentatge automàtic, és una peça crucial per aprendre com funciona la tecnologia d’IA, i haurien de començar quan són joves. Aleshores, a mesura que els estudiants es fan grans, el pla d’estudis es pot ampliar per incloure qüestions ètiques, com ara el biaix de la IA, o com es recullen i s’apliquen les dades i qui, finalment, és el propietari.

De manera crucial, però, els professors han d’entendre el tema ells mateixos per poder ajudar els estudiants a orientar els estudiants cap a la fluïdesa pròpia.

Utilitzar l’aprenentatge automàtic per resoldre problemes

Quan s’ensenya als estudiants els conceptes bàsics de l’aprenentatge automàtic i com funciona la IA, es pot suggerir que, a les classes, haurien d’aprendre a aplicar un enfocament d’aprenentatge automàtic per resoldre problemes.

En altres paraules, haurien d’aprendre a pensar com un ordinador.

Sabem que hi ha una explosió de Big Data (grans volums de dades). És una consciència que creiem que la gent hauria d’aprendre a l’escola, perquè les seves dades es comparteixen a tot arreu. Volem que entenguin el Big Data i com es processen aquests grans volums de dades.

Una part d’un projecte d’aprenentatge automàtic pot ser, per exemple, convertir les dades en una representació visual. Aleshores, els estudiants poden visualitzar les dades sense perdre’s en els números.

Calen normes i lleis

A IIA.cat volem ajudar els professors a instruir els estudiants sobre la tecnologia i els problemes ètics relacionats amb el disseny de màquines.

Els estudiants han de participar en activitats que els permetin entendre com funciona la IA i els problemes ètics que sorgeixen. La IA reflecteix els valors i els prejudicis humans.

Els nens (i els humans en general) mereixen saber com funciona el seu món i tenir veu sobre com funciona el seu món. Haurien de conèixer els pros i els contres de la IA, què funciona bé, els impactes socials i com la IA pot resoldre problemes.

Un repte i motivació per crear un currículum d’IA és la manca d’estàndards. Tot i la disponibilitat d’estàndards informàtics, la construcció de models computacionals i la comprensió de l’aprenentatge automàtic és un camp completament diferent.

Seria bo començar amb estudiants joves, i no esperar fins als graus superiors. El pensament computacional, que és una mentalitat, ha de començar aviat. Has de desenvolupar aquestes habilitats començant a l’escola primària, en lloc d’esperar a l’escola secundària.

El pensament computacional, que és una mentalitat, ha de començar aviat.

A poc a poc també apareixen nous estàndards i avaluacions a l’escenari global. Una avaluació, PISA 2025 Learning in the Digital World, examinarà com estan preparats els estudiants per aplicar la lògica computacional per resoldre problemes, amb resultats previstos per al desembre de 2027.

La IA a la vida quotidiana

Les nacions també estan fent una ullada a com s’aplica i s’utilitza la IA a la vida quotidiana. A la UE, la proposta de Llei d’IA de la UE aplicarà una escala de risc d’usos de la intel·ligència artificial en determinades indústries, inclosa la IA que escaneja les sol·licituds de feina o la forma en què la IA pot assignar una puntuació social que després utilitza un govern. El governs dels Estats Units també va publicar recentment una proposta d’esborrany per a una Carta de Drets de la IA per examinar la regulació de la IA a la salut, els serveis financers i altres sectors.

Per a Patricia Scanlon, la primera ambaixadora d’IA d’Irlanda i fundadora i presidenta executiva de SoapBox, una eina de reconeixement de veu dissenyada par a les veus dels nens, aquesta preocupació sobre com la IA està implicada en les nostres vides apunta a la necessitat d’assegurar que els estudiants aprenguin almenys una comprensió conceptual de l’aprenentatge automàtic. Tant si acaben dissenyant intel·ligència artificial, com si només són ciutadans compromesos del món, saber com funciona la IA és clau.

No tothom ha de conèixer tots els detalls”, va dir Scanlon. “La gent que contribuirà a la IA, no tothom haurà de ser tècnic. Però cal saber com avaluar [IA] i com es regula. Hi ha molts aspectes en com forma part de les nostres vides, i els nens viuen en aquest món”.

Llegit a:

K-12 DIVE