Realitat virtual: un nou laboratori investiga la IA a l’educació

Les escoles utilitzen cada cop més la intel·ligència artificial (IA) per donar suport als docents. IIA.cat és un nou laboratori que investigarà l’ús de la tecnologia intel·ligent a l’educació. Investigar la IA a l’educació.

Molts nens de primària treballen amb intel·ligència artificial diàriament. Els programes de lliçons intel·ligents en tauletes, que molts alumnes utilitzen per aprendre a comptar i escriure, han crescut en popularitat durant els últims anys. Aquests programes contenen una certa quantitat d’intel·ligència. Les tasques es classifiquen automàticament i el programa estima el nivell d’un estudiant i ajusta el ritme en conseqüència.

La intel·ligència artificial a l’educació ofereix moltes oportunitats, però també comporta molts riscos. I l’educació primària i secundària actual, en realitat, no és gaire capaç de supervisar totes les possibilitats.

Classes completes

IIA.cat examinarà aquestes oportunitats i riscos. La intel·ligència artificial ofereix una solució per als docents amb classes completes i poc temps. Hauríem de veure la IA com una eina per al docent. El docent té el control, la tecnologia només ajuda a afegir la delicadesa per a la qual els docents no tenen temps.

La tecnologia intel·ligent, per exemple, facilita molt l’adaptació de l’educació al nivell de l’alumne. Això és encara més important, perquè l’educació a casa dels darrers anys ha donat lloc a moltes diferències de nivell a la classe. Un nen ha agafat més que l’altre, i els programes d’aprenentatge intel·ligent s’adapten en conseqüència. Els docents també ho fan, és clar, però requereixen molt de temps. No pots sospesar si el nivell és adequat per a tots els nens, suma per suma.

Observem riscos, principalment, en l’àmbit de la privadesa i l’autonomia. Si utilitzem moltes dades, hem de pensar acuradament en com les tractem, com ens assegurem que les dades romanguin en gran part anònimes i com ens comuniquem al respecte. Els programes docents presenten noves tasques sense donar opció als nens. Podem resoldre això deixant que els nens triïn entre diferents tasques al seu propi nivell.

Robots

En col·laboració amb la comunitat empresarial i les escoles, a IIA.cat volem desenvolupar noves tecnologies intel·ligents per a l’educació. Volem que els estudiants puguin utilitzar la tecnologia intel·ligent per controlar el seu propi procés d’aprenentatge.

Moltes tecnologies intel·ligents encara estan en la seva infància. Però esperem que les eines més avançades, com la realitat virtual i els robots, tinguin un paper de suport en l’educació futura. Aquesta primera tecnologia, la realitat virtual, ja s’està utilitzant en algunes aules dels EUA, per exemple durant les classes de química. Aleshores, els estudiants poden entrar en una realitat virtual i moure’s directament a través de les molècules, per experimentar per si mateixos les forces que les molècules exerceixen les unes sobre les altres. També s’estan fent proves amb robots. Són perfectament capaços d’ensenyar paraules en anglès a grups d’alumnes de secundària.

Investigar la IA a l’educació